4 комисии в НС гледат днес закона за мерките при извънредното положение

4 комисии в НС гледат днес закона за мерките при извънредното положение

Четири комисии в НС днес ще разглеждат закона за мерките при извънредното положение. Насрочени са извънредни заседания на правна, здравна, социална и вътрешна комсия в парламента.

Правната и тази по здравеопазване ще предават обсъждането и гласуването онлайн на сайта на НС.

По-всяка вероятност, след като бъде одобрен от ресорните комисии, законът ще влезе за разглеждане в пленарна зала още тази сряда.

Иначе самият закон включва в себе си всички мерки, които досега правителството е предприело и тези, които допълнително бяха обявени преди ден. В него се имплантира и едно към едно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за това кои дейности са забранени и къде се ограничават посещенията. Неговата заповед обаче е със срок до 29 март, а самият закон е за извънредно положение до 13 април. Това поставя въпроса дали забраните остават валидни до средата на април, а не както е сега до края на март, в това число посещението на детски градини и школа.

В самия закон се дава възможност със заповед на министъра мерките да бъдат затегнати.

За периода на извънредното положение се забраняват и командировките в страната и чужбина, както и обученията. Българите, пътуващи в чужбина, ще трябва задължително да имат медицинска застраховка. Прекратяват сделките, провеждани от частни съдебни изпълнители, спира се налагането на банкови запори върху заплати и пенсии, спират да текат и всички процедурни срокове по арбитражи, изпълнителни или административни производства.

През преходни и заключителни разпоредби обаче се правят изменения и в Наказателния кодекс. Така медицинско лице, ако по време не епидемия или пандемия откаже да се притече на помощ на родилка или болен, е заплашено от пробация до една година и глоба от триста до 1000 лева. За неверни съобщения за тревога, искане за помощ или неверни данни за разпространение на заразата извършителят се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 10 000 лева. Тази мярка като цяло е насочена предимно за ало измамниците, но под ударите на закона може да попаднат и "фалшивите новини" по темата.

Работодателите може да въведе работа дистанционно или намалено работно време. Има право да спре цялото производство или част от него, а служителите да пусне в отпуска -платена или не. Когато работата е прекратена, а служителите не ползват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното им трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи.

Това на практика означава, че при извънредно положение, ако не работим от вкъщи, ще бъдем пратени в отпуск или ще получаваме половин заплата.

Срокът на изтичащите лични документи се увеличава с 6 месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.