4-годишните задължително на забавачка, компенсации за неприетите деца

4-годишните задължително на забавачка, компенсации за неприетите деца

Родителите избират как да учат децата им по време на извънредна обстановка

4-годишните задължително ще трябва да бъдат обхванати в предучилищно образование. Родителите на децата от 3 години до първи клас, които не са приети в детска градина поради недостиг на места, пък ще получават компенсации от държавата. Това приеха депутатите при второто гласуване на промените в Закона за предучилищно и училищно образование.

От БСП искаха промяната за обхващане на 4-годишните да отпадне, тъй като няма достатъчно места в забавачките. Галя Захариева от ГЕРБ посочи, че всички изследвания показват, че децата постигат по-добри резултати, когато са включени по-рано в образователната система. Срокът за това предложение е разширен, за да могат всички общини да осигурят места в детските градини, допълни тях. С преходните и заключителните разпоредби това трябва да стане до учебната 2023/2024. Над 100 детски градини са построени. Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че непосещаването на детска градина е фатално за децата, чийто език майчин език не е български. Натрупаните у тях дефицити са фатални и те трудно се реализират на пазара на труда. Обучението на 4-годишните ще бъде в детските градини, освен ако в населеното място няма детска градина и тогава може да бъде и в школата.

От държавния бюджет ще се предоставят средства за компенсиране на разходите на родителите за обучението и отглеждането на децата от 3 години до първи клас, които не са приети в общинска или държавна детска градина или училище, в което са кандидатствали поради липса на места и от общината не са предложили друго равностойно. Размерът на компенсациите ще се определят със заповед на образователният министър и ще се извършват всеки месец до приемането на детето в общинска или държавна детска градина или училище. Условията и редът, по който ще се изплащат средствата, ще решава МС. Това трябва да стане с наредба, която трябва да бъде приета до 3 месеца след обнародването на промените. 

Държавата ще подпомага и заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по хранене на децата в задължително предучилищно образование в държавни и общински забавачки и училища. Условията и реда, по който да се подпомагат пълно или частично родителите ще зависят от самите общини с наредбите за местните данъци и такси. 50% от получените средства обаче трябва да дават възможност да пълно освобождаване от такса за хранене.

С промените родителите ще могат да избират дали детето им да премине в електронна среда за период от 30 дни до края на извънредната епидемична обстановка. Това ще става по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, и ако присъствието му в клас поставя живота или здравето му в риск. Обучението може да е онлайн и ако обучаващият се живее на един адрес с хора, които са в риск. Третата възможност е по избор на родителя при и след разрешение на регионалните образователни инспекторати. Когато училището не може да осигури дистанционно обучение на своите ученици, те ще имат онлайн уроци в един от дистанционните центрове за обучение. С преходните и заключителните разпоредби депутатите приеха през предстоящата учебна година родителите да имат възможност да избират как да учат децата им независимо дали е обявена извънредна обстановка. 

Депутатите дадоха възможност при извънредни обстоятелства и преустановяване на присъствените занятия след заповед на министъра, децата в задължително предучилищно образование ще могат да се обучават разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии и с участието на родителите. От трибуната на НС Ерол Мехмед от ДПС подчерта, че ще се въздържат от гласуване, тъй като не е осъществена дискусия с родителските организации. Вносителят на предложението Милена Дамянова коментира, че това не е така и предложението е дошло след успешния опит на част от детските градини по време на извънредното положение. Тя допълни, че това е възможност, а не задължение. Просветният министър посочи, че до 2 часа с помощта на родителите е прилагано такова взаимодействие. „Това алтернативна и компенсаторна алтернатива”, подчерта той.

С промените се регламентира и възможността за дистанционно образование, когато учебният процес се прекъснат поради извънредни обстоятелства, каквито са и грипните ваканции. Иновативните училища пък ще могат да предлагат онлайн часове за не повече от 20% от задължителните или избираемите часове на учениците от 5-и до 12- и клас. За до 30 дни и след заповед на директора учениците ще могат да се обучават онлайн, ако училището може да предложи необходимите технологични условия. Това може да става по уважителни или здравословни причини.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.