4-годишните хлапета карат предучилищна в забавачките

4-годишните хлапета карат предучилищна в забавачките

Строят 100 нови детски градини следващите 2 години

4-годишните хлапета, които от следващата учебна година ще бъдат обхванати в задължителна предучилищна възраст, ще се обучават в детските градини. Това ще предложи просветният министър Красимир Вълчев на народните представители с промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които трябва да бъдат готови до края на януари.

По думите му 4-годишните са твърде малки и не е подходящо да се смесват с по-големи деца в училищата. Вълчев посочи, че сформирането на предучилищни групи за 5- и 6- годишните хлапета е авариен вариант за градовете, на които не стигат местата в детските градини или няма възможност да се поддържа група, защото децата са малко.

„Предучилищната възраст е ключова за когнитивното, социално-поведенческото и езиковото развитие на децата“, заяви просветният министър. Той обясни, че хлапетата от семейства, в които не се говори на български език, имат дефицити, ако не са постъпили в детска градина. Те учат по-малко години и отпадат от образователната система, докато тези, които са били на забавачка, учат повече и вероятността да станат пригодни за пазара на труда е по-голяма.

„Ние сме силно убедени, че тази мярка трябва да се реализира, но няма да се случва на всяка цена. Трябва да се направи с разумен гратисен период, който, ако трябва, ще бъде достатъчно дълъг“, допълни Вълчев. Това може да са и 2-3 години. За населените места, в които не може да се сформират подготвителни групи, или децата нямат възможност да пътуват, ще бъде направено изключение.

„Най-трудно ще е, ако има 2-3 деца от едно населено място. Там ще бъде направен компромис", каза още министърът.

78% от 4-годишните посещават детска градина, като за тях нищо няма да се промени и основният метод на учене ще остане игровият. От просветното министерство очакват той да нарасне до над 90% следващите години или малчуганите в забавачките да се увеличат между 8000 и 10 000. Вълчев смята, че същият брой допълнителни места в детските градини ще бъдат разкрити след строежите, които предстоят. През следващите две години правителството ще отпусне по 70 млн. лв. за изграждане на детски градини и доизграждане на училища с цел преминаване на едносменен режим.

„Ако условно половината сума бъде заделена за детски градини, ще бъде финансирано изграждането на поне още 30 сгради“, посочи просветният министър. Освен тях с европейски средства ще бъдат финансирани и 13 нови забавачки. Общините също изграждат забавачки със собствени средства, като всяка година в столицата имало строежи на по 10 нови сгради. Така според Вълчев за две години могат да се изградят между 80 и 100 нови детски градини.

„Ние ще успеем да покрием 20 малки населени места, в които няма детска градина, и ще останат най-големите градове. Проблем ще има само в София, където има един динамичен дефицит от 500 до 1500 места“, обясни още той и посочи, че преди 10 години в София са живеели около 17% от децата у нас, докато днес те са около 22%, или около 1/5.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.