4700 са социалните предприятия в страната, правят им регистър

4700 са социалните предприятия в страната, правят им регистър

4700 са социалните предприятия, които се намират на територията на страната. След влизане в сила на новия закона в началото на месец май, ще се създаде регистър и всяко регистрирано социално предприятие ще ползва насърчителните мерки, обяви в Кюстендил зам.-социалният министър Султанка Петрова. 

По нейните думи от всичките предприятия в страната само едно е в Кюстендил и това е обществената пералня. Зам.-социалният министър Султанка Петрова проведе среща с кметове от общините в Кюстендилско, областния управител Виктор Янев, Дирекция „Бюро по труда“ и социални институции, на която бяха обсъдени мерките за справяне с демографската криза и безработицата. „Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена България е демографската ситуация в страната. Първата подобна среща беше проведена във Видин през 2017 г., сега е в Кюстендил. Ситуацията, която беше изнесена от моите колеги е, че нивото на заплащането е доста ниско, висока безработица, застаряващо население в областта. Днес те получиха и попълниха анкетни карти, на които предстои да се направи анализ от експертите в министерството и да се набележат конкретни стъпки за справяне с демографската ситуация в региона“, обяви зам.-министър Петрова.

Тя запозна всички присъстващи в залата с новата социална политика на МТСП и нов закон за предприятията от социалната и солидарна икономика, който бе приет през октомври м.г. „Това е закон, с който аз лично много се гордея, тъй като от 25 години такъв не е създаван и той дава изключително много възможности на пазара на труда. А именно, да бъдат включени уязвими групи от българското общество. Това са младежи до 29 години, хора над 55 години, родители отглеждащи деца с увреждания, хора с увреждания, бездомни, хора които са преминали лечение като наркозависими и с психически заболявания. Така че дадохме възможност на тези уязвими групи да бъдат по-лесно социализирани в обществото и да могат да бъдат включени в пазара на труда“, коментира още зам.-социалният министър в Кюстендил.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.