4.7% по-скъпо е било разпределението на ток, газ и топлоенергия

4.7% по-скъпо е било разпределението на ток, газ и топлоенергия

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през февруари нараства с 1.4 на сто в сравнение със същия месец на 2019 г.а, съобщи Националният статистически институт (НСИ). По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7 на сто, в добивната промишленост - с 3.2 на сто, и в преработващата промишленост - с 0.3 на сто.

Повишение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 6 на сто, производството на хранителни продукти - с 4 на сто, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2 на сто. По-значително намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.6 на сто, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.3 на сто.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през февруари намалява с 1 на сто спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 8 на сто, и в преработващата промишленост - с 1.2 на сто, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено повишение на цените с 0.4 на сто.

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при производството на основни метали - с 2.7 на сто, и при производството на напитки - с 0.6 на сто. По-голямо увеличение на цените е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2 на сто, и при производството на облекло - с 0.6 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.