4,5 млрд. лв. трябват за саниране на жилища до 2030 г.

4,5 млрд. лв. трябват за саниране на жилища до 2030 г.

Големият дял на необитаваните апартаменти бави обновяването на сградите

4,5 млрд. лв. трябват за саниране на жилища до 2030 г. Това казва Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, цитирана от Investor.bg.

Тя припомни, че в следващия програмен период на ЕС /2021-2027 г./ България ще разчита на близо 2 млрд. лева от европейските фондове и програми. По Националния план за възстановяване и устойчивост се предвиждат близо 1,4 млрд. лева за обновяване на жилищните сгради и още 300-400 млн. лева за нежилищните. Към тях ще се прибавят 200-250 млн. лева от кохезионните фондове.

„Тези пари няма да са достатъчни, затова в дългосрочната

стратегия се предвижда привличане на частен капитал.

Трябва да бъде създаден Фонд за декарбонизация, с който да се създадат предпоставки за привличане на частни средства. Страхувам се, че в момента няма дискусия по темата, нито реални планове“, коментира Цвета Наньова.

Обновяването на жилищния фонд ще става с мерки за саниране, каквито се прилагат от няколко години по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В дългосрочната стратегия се предвижда държавата да преустанови поемането на 100% от разходите за саниране и да се премине към режим на съфинансиране. „За съжаление, това не се предвижда в следващите години, точно обратното – отново се залага на 100% финансиране от държавата. Така обаче парите ще стигнат за по-малко сгради“, обясни Наньова. Тя подчерта, че България е единствената страна в Европа, в която държавата поема 100% от разходите за саниране.

„В ЕС обикновено публичната подкрепа е под 50%.

Включването на собствениците в България трябва да става постепенно, като доскоро нагласите на управляващите бяха на първи етап хората да поемат 10-20% от разходите“, посочи експертът.

По думите на Наньова големият процент необитавани жилища бави санирането в България. Тя съобщи, че в София пустеят близо 24% от апартаментите и къщите, но смята, че този проблем е сравнително лесно решим. „МРРБ е предприело стъпки за промяна в Закона за управление на етажната собственост, с които се очаква да се засили отговорността на собствениците. Ако едно жилище не е обитавано, това не значи, че то няма собственик и той няма съответните отговорности“, подчерта изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

Наньова е на мнение, че

не трябва да се очакват европейски пари за подмяна на асансьорите.

„Асансьорите са свързани най-вече със сигурността на обитаване, а не толкова с енергийна ефективност. Но българската държава, ако реши, може да насочи публичен (национален) ресурс за подмяна на асансьорите“, добави Цвета Наньова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.