3D отпечатaни предмети от дърво

3D отпечатaни предмети от дърво

Технологията намалява изсичането на горите

Преди няколко години, учени от шведския университет Чалмерс (Chalmers University) създадоха материал за 3D-печат, съставен от дървесни влакна. Учените вече са разработили нов метод за триизмерен печат, създавайки твърд материал със структурата и качествата на естественото дърво.

Материала представлява наноцелулозен гел, който съдържа малки фибри целулоза, получени от дървесна каша. Но въпреки възможностите за отпечатване на различни предмети, те не биха имали порестата структура, издръжливостта и здравината при усукване на естественото дърво.

Но сега, учените са добавили нова съставка, хемицелулоза, която е естествен компонент в растителните клетки. Това е повишило здравината на гела, действайки като лепило, свързващо целулозните влакна. Също така, учените дигитализирали генетичния код на естествено дърво, след което използвали този код, за да обучат 3D принтера работещ с новия подобрен гел. Това им позволило да контролират прецизно подреждането на нано-влакната по време на отпечатването, създавайки прости предмети, които не само са изградени от дървесни влакна, а и имат „ултраструктура” на истинско дърво.


Идеята е, технологията да бъде използвана за създаването на всичко, от опаковки до мебели, които ще са направени от предварително оформени части, които не трябва да бъдат рязани и оформяни в желаните форми. Докато това, че технологията може да използва целулоза, добита от отпадъци от лесовъдната промишленост или целулоза от растения, която дори не е от дърва, това вероятно ще намали броя на отсечените дървета.


„Това е пробив в производствените технологии”, казва водещия проекта, проф. Пол Гатенхолм (Prof. Paul Gatenholm). „Това ни позволява да преминем отвъд границите на природата, да създадем нови устойчиви, екологични продукти. Това означава, че тези продукти, които днес са изработени от дърво, вече могат да бъдат 3D-отпечатвани, за много по-кратко време.”

Нещо повече, 3D-отпечатаното „дърво” може да замести по-малко екологичните материали, като например произвежданите от петрол пластмаси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.