Съвременни технологии в денталната медицина, сред които са използването на лазери и 3D принтирането, ще бъдат прилагане в новия Научноизследователски институт в Медицинския университет в Пловдив. Това става ясно от мотивите към проекта за създаването му, публикувани за обществено обсъждане.

Още по темата:

Научноизследователският институт е замислен като основно звено на ВУЗ-а, в което да се провеждат и следвания в областта на молекулната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, иновативните диагностични подходи, детското развитие и безопасност на пациента в хирургията, химикофармацевтичните иновации в персонализираната медицина. Той има за цел да обедини изследователската дейност в съществуващите в МУ-Пловдив четири факултета - медицинския, по дентална медицина, фармацевтичния и по обществено здраве, Медицинският колеж и Департаментът за езиково и специализирано обучение, става ясно още от мотивите към проекта. По този начин щяло да се осигури по-високо качество на научните изследвания, да се създаде възможност за иновации, а научното сътрудничество с други организации в страната и чужбина да бъде развито.

Новото научно звено ще се управлява от директор и научен съвет. Предвижда се структурата му да бъде организирана по изследователски направления. Във всяко от тях ще се формират научни групи-екипи от изследователи, създадени за определен период от време с цел изпълнение на конкретни научни проекти. Не се предвижда в института да се провежда обучение на студенти по специалности от акредитирани от висшето училище професионални направления и специалности.

Дейността на новото звено ще се финансира със средства от бюджета на висшето училище, постъпления от международни и национални програми за финансиране на научни проекти, без да оказва въздействие върху държавния бюджет.

Предложението на просветния министър Красимир Вълчев за откриване на института е въз основа на решениe на Академичния съвет на висшето училище от 28.3.2019 г., когато е приет и проект на Правилник за устройството и дейността на новото звено.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Най-много се жалят в София, Варна, Пловдив и Търново

7 млн. лв. глоби за теч на ЕГН-та през 2019 г.

Най-много се жалят в София, Варна, Пловдив и Търново

Санкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията за защита на личните данни през 2019 г., става ясно от техен отговор до „Монитор“.