Снимки

Миналата седмица, канадското правителство обяви достъпа до високоскоростен интернет за основна необходимост и отдели $ 750 милиона за предоставяне на услугата в отдалечените райони на страната. Но по цял свят има хора без никакъв достъп до интернет, за това компании използват сателити, дронове или дори балони, за да излъчват интернет в отдалечените райони на планетата. Сега Airborne Wireless Network (AWN) планира да се възползва от няколкото хиляди самолета, летящи непрекъснато в небето създавайки обширна мрежа от самолети.

AWN има идеята, съществуващите самолети да бъдат снабдени с малки микровълнови предавателни устройства, които да им позволяват да се свързват

към други самолети, кораби и наземни станции в близост, осигурявайки достъп до интернет не само за пътниците по време на полет, но и на земята в рамките на линията на полета си. За съжаление, това ще означава, че някои области ще бъдат с изключително добро покритие, докато други не.

Използване на самолети, като „малки сателити” за създаването на мрежа има няколко предимства пред орбиталните сателити, според AWN. Тъй като всяка точка от мрежата (самолет) се свързва с няколко други точки едновременно, ако дадена връзка прекъсне, сигналът ще намери начин да преодолее прекъсването, превключвайки към други връзки, ако е необходимо. Това дава възможност за по-стабилна услуга и по-високи скорости, като AWN казват, че това ще се случва почти „100% в реално време”,  без система „зареди и продължи”.

Друго предимство е, че мрежата на AWN няма да замърсява космоса с космически отпадъци, но и ще намали количеството на бъдещите отпадъци изпратени в орбита. Тъй като, самолетите (точките) в мрежата постоянно излитат и кацат, бъдещи подобрения може да се правят по време на рутинната поддръжка, за разлика от сателитите, които не предоставят тази възможност.

Тази идея се е появила още през 1998 г., и е получила патент през 2001 г., за съжаление, само няколко дни преди 9/11. AWN са придобили патента по-рано тази година.

Компанията твърди, че техни основни клиенти ще бъдат доставчици на данни и комуникационни услуги в световен мащаб. През август AWN подписа споразумение с с американската авиокомпания Jet Midwest Group да предостави три самолета Boeing 757-223 за „доказване на идеята за мрежа” и изпитания за сертифициране, като през октомври AWN е подала заявление във Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) за първоначално сертифициране на системата. Все още няма никакви подробности за очаквани разходи или пускане на системата.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.