Снимки

Фирми за бързи кредити масово мамят клиентите си с незаконни лихви и такси, както и с договори, при които без основание заемът става предсрочно изискуем. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на Нова телевизия.

Проверка на КЗП показа, че този тип фирми постоянно търсят вратички, за да увеличат стойността на този тип кредити, тъй като са високорискови. При почти всички проверени договори са открити неравноправни клаузи, допълни Маргаритов, а именно текстове, които поставят

 

потребителя в неравностойно положение спрямо кредитора

 

Една такава нелоялна практика е да се въвеждат такси за управлението и ползването на кредита. Например, ако клиентът не предостави в определен срок гарант, който да отговаря на конкретни условия, се предвижда финансовата институция да го направи срещу солидно възнаграждение. Председателят обясни, че са се натъквали на случай, в който клиент тегли заем от 300 лева, а плаща за гарант 500 лева.

Той каза още, че има и случаи, в които при основателно обявяване на кредита за предсрочно изискуем в разрез със закона дружеството изисква

 

лихвите за целия период на заема

 

а не само за времето, в което е ползван.

„Взели сте кредита за половин или за една година, на втория месец настъпва обстоятелство, поради което е основателно да го върнете предсрочно, но изискват от вас лихвата за целия период напред, независимо от това, че сте го ползвали само два месеца. Това също е съществено нарушение, защото поначало лихвите по тези кредити са значително по-високи, отколкото по другите”, поясни шефа на КЗП.

Инспекторите установили, че на потребителите се предлагат договори с липсващи параметри. Това означава, че клиентът подписва едно заявление с липсващи полета, в което липсва както самата сума, която ще бъде получена, така и тази, която трябва да бъде върната. Накрая се оказва, че заявлението, върху което сме се подписали, е всъщност договор за заем.

Често дори небанковите финансови институции ни товарели и с такси за това, че ни уведомяват по телефона дни преди падежа на вноската. Маргаритов допълни, че тази такса варира

 

между 5 и 10 лв.

 

Към момента след изпратени препоръки от контролния орган по-голямата част от фирмите за бързи заеми са премахнали установените неравноправни клаузи. Едва девет отказват да го направят и срещу тях КЗП води колективни искове за прогласяването от съда на проблемните клаузи за нищожни. ”Когато съдът се произнесе, всички засегнати от действието на тези клаузи потребители имат право да търсят обезщетение”, добави Маргаритов.

Наблюдава се значително успокояване на пазара на бързите кредити след законодателните промени и направения от КЗП мащабен преглед на общите условия на всички регистрирани дружества, които могат да осъществяват тази дейност, категоричен e шефът на комисията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Плевенската кайма на едро с 40% по-евтина от търновската

Каймата смес на едро в Плевен е с 40% по-евтина от предлаганата на борсата във Велико Търново, сочи справка в сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

В Старата столица през последната седмица цената е варирала от 5,28 до 6,10 лв./кг, а в Плевен - от 3,00 до 3,80 лв./кг. В София каймата през периода се продаваше на едро по 5,20 лв./кг. През миналата година в началото на последната десетдневка на юли каймата на едро в страната се е предлагала средно по 4,83 лв./кг, а сега - по 5,20 лв. или с над 7% по-скъпо.

Със средната си заплата купуваме 430,5 л бензин А-95

Със средната си заплата българинът може да купи 430,5 л от масовия бензин А-95, в съседна Гърция тамошното средно месечно възнаграждение стига за 789 л, а в Люксембург - за цели 2755 л, пише в анализ на „РИА Новости”.