Снимки

Класическата представа за робот е да бъде покрит с твърда метална обвивка, но това може да не е практично в ситуации, когато човек и машина ще трябва да работят заедно. Развитието на меката роботика помага това сътрудничество да бъде по-безопасно, но пресъздаването на мускули не е лесна задача. Инженерите от Columbia University (CU) са разработили синтетичен мек мускул, който е много по-лесен за изработка и е три пъти по-силен от истински мускул.

Повечето меки роботи се задвижват от пневматични или хидравлични системи, като движенията им се контролират чрез изпълване и изпразване на мехури с течност или газ. Проблемът е, че обикновено това изисква обемисти външни компоненти като компресори, които не позволяват да се намали размера на тези системите.
Системата, дело на инженерите от CU, се базира на естествен мускул. Изработена е от матрица от силиконов каучук с микро балончета от етанол, което дава на материала ниска плътност и голяма еластичност. Материала може да бъде 3D отпечатан в каквато и да е форма, след това електрически задействан посредством вграден тънък проводник. Всичко това може да бъде направено лесно, евтино и безопасно.

„Ние постигнахме голям напредък при създаването на разум за роботите, но телата им все още са примитивни”, казва Ход Липсън, водещ изследовател на проекта. „Това е голямо парче от пъзела и подобно на биологията, новият задвижващ механизъм може да бъде оформен и преоформен по хиляди начини. Преодоляхме една от крайните бариери пред създаването на реалистични роботи”.
Тестове на изкуственият мускул са показали, че е способен се е да се разшири до 900%, когато се затопли до 80º С и е захранен с 8 волта. Това му придава плътност (разширяване на грам), която е 15 пъти по-добра от тази на истинския мускул, което му позволява да вдигне 1000 пъти собственото си тегло.

„Нашият мек функционален материал може да служи, като здрав мек мускул, променяйки коренно начина, по който меките роботизирани решения се проектират днес”, казва Аслан Мириев, водещ учен на изследването. „Той може да бута, дърпа, огъва, завърта и повдига тежест.”

Следващите стъпки за екипа включват замяна на проводниците в мускула с вградени проводящи материали и подобряване на времето за реакция и трайността на мускулите. Също така, екипа планира да експериментират контрола на системата с помощта на изкуствен интелект.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.

BlackFly излита вертикално и без разрешително

НЛО или лично въздушно превозно средство

BlackFly излита вертикално и без разрешително

Авиационната компания Opener Inc. представи новия си едноместен самолет BlackFly, който е Персонално въздушно превозно средство (Personal Aerial Vehicle) и първият в света ултра лек, изцяло електрически самолет с вертикално излитане и кацане (VTOL).