Чудесно е, че всеки може да издаде книга, и то срещу скромно заплащане. Има ли файда обаче? Колко българи четат книги? Според последните проучвания 2/3 от сънародниците ни го правят по-рядко от един път годишно или, иначе казано, почти не четат. Но за какво ти е да го правиш? Далеч по-приятно е да останеш в сивия си свят, нали? В грозната ни действителност или във виртуалната си реалност. А не да се прехвърлиш на по-хубаво място, дори и мислено. Ако българите четяха повече, щяха да са по-щастливи. Или ако не по-щастливи, то поне по-грамотни. Нямаше да пишат „када“, „ас“ или на маймуница. Щяха да имат малко по-богат речник и една идея по-голяма обща култура, извън разбирането от политика и футбол.

Слава богу, че някак покрай електронните книги стана модерно да четеш в метрото. Може просто да зяпаш в екрана, но пак е по-добре, отколкото да оглеждаш господина срещу теб и да разсъждаваш около въпроса „Това, че не е жена, прави ли го мъж?“ примерно. Телефоните с камера и достъп до интернет колкото изядоха книжките, толкова ги и възродиха. Напоследък няколко много модерни заглавия, съдържащи облекчаване по голяма нужда, а след това заспиване, се появяват на повечето снимки във Фейсбук, задължително придружени с леко алкохолно питие, заровено в пясъка до обезкосмените специално за морето пищялки. Да се надяваме, че след постването в социалните мрежи притежателката на четивото ще прехвърли няколко реда, сричайки наум, вместо да си гледа смартфона колко лайка ще натрупа под снимката. Надеждата ни крепи, нищо че вече е почти умряла. Дори понякога първа пада в жертва, след като видиш, че книгата се използва само като шапка или да държи хавлията да не хвръкне. Но за какво ти е да четеш на плажа? Все едно всеки ден си на море. По-приятно е да се взираш във водата, в телефона или в дупето на сервитьорката. Ако си жена, ще си мислиш – „Оф, тая пък какво се фръцка“, а ако си мъж, с поглед и малък бакшиш ще изразяваш щенията си за краткотрайно съвкупление. Ако си прочел някоя книга, може и да направиш добро впечатление със сравнително правилен изказ, от който отсъства „ъъъ...“. Но пък и ако си толкова начетен, също не е гаранция за успех. Сервитьорката може да те сметне за смотан.

За дамите също книгата е нож с две остриета. Ако забоде нос в страниците, как ще разбере кой я бройка? Но пък и без книжка на плажа си е като без телефон във фитнеса. Затова най-добре правиш една снимка с четивото, качваш я, а след това го оставяш на видно място. Хем да не ти пречи на очите, хем някой, различен от майка ти, да те помисли за умна и красива.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.