Снимки

- Ген. Войнов, колко язовира са проверени от началото на годината?

- От началото на 2018 г. са проверени над 500 язовира. В резултат на това са написани 151 акта за установено административно нарушение и 123 наказателни постановления.

- Какви са откритите нередности?

- Най-често има повреди по преливниците и съоръженията за изпускане на водата. Част от собствениците не са съобразили с предписанията, дадени от агенцията при предишни проверки, да вземат необходимите мерки за обезопасяване на язовирите. Затова ще се наложи да сигнализираме прокуратурата. Липсата на средства у собствениците не е наш проблем, ние не сме Министерството на финансите, за да раздаваме пари. Много кметове идват в агенцията и ни се жалват. Някои от тях са с по над 20 акта за неизпълнени предписания за обезопасяване на съоръженията, които се стопанисват от общините. Винаги ги призовавам, когато смятат бюджета, да си предвиждат и разходи за поддръжка на язовирите. Всеки трябва да се грижи за собствеността, за да може водохранилищата да не създават заплаха за живота и здравето на хората и техните имоти.

- Освен повредените преливници и изпускатели какви са най-честите нарушения, които са установени от агенцията при проверките в последните месеци?

- По-голямата част от малките язовири в страната са каменно-насипни и са строени в периода 1955-1960 г. Най-често проблемите при тях са свързани със състоянието на язовирните стени, при които има слягане. При някои от малките язовири, за да могат да минават селскостопанските машини на фермерите, върху основния изпускател са изсипали един-два самосвала баластра и стената е станала черен път. На места стените са обрасли с храсти и дървета и това е довело до нарушаване на каменните защити откъм водния откос. Вземаме мерки за отстраняване на тези нередности. Даваме срокове, понякога и по-кратки, за да може съоръженията да бъдат приведени към нормално експлоатационно състояние.

- Къде ще са следващите проверки?

- От началото на тази седмица всички наши усилия ще бъдат насочени към област Хасково. Смятаме, че там все още има доста неустановени язовири. На практика е трудно да бъдат назовани язовири, а са си гьолове, но се водят като изкуствени водоеми. Целта ни е да решим нерешения въпрос с язовирите с неясна собственост.

В много общини е проблем, че на мястото на стената на някои водоеми има по няколко собственика, на които навремето е била върната земеделската земя в реални граници. И тези въпроси постепенно ги изчистваме.

- По какъв начин?

- Направили сме проект за промяна в Закона за водите, с които искаме да изясним и тези неща. Освен това предлагаме язовирите да бъдат категоризирани в три категории - първа, втора и трета. Тези от трета, които са най-малките, да не минават всяка година на контрол, да насочим вниманието си към тези, които наистина биха създали потенциална опасност за населението, които са големите язовири.

- С какви други проблеми се сблъсквате?

- Друг проблем, с който се сблъскваме, е ликвидацията на язовирите. Нашата позиция е, че трябва да има държавна политика. Всеки изкуствен водоем е правен с цел, като една от тях е намаляване на рисковете от наводнения.

В момента собственици на около 50 язовира искат те да бъдат ликвидирани. Създаден е експертен съвет, който продължава да работи и до края на месец май ще трябва да сме разгледали всички подобни заявления. За 9 от тях вече е дадено разрешение да се изведат от експлоатация. През тази седмица ще има и за още толкова. На 11 април отново ще се проведе заседание на експертния съвет.

Прокуратурата имаше основателни претенции към нас, че не сме много активни в тази насока. Процедурата е бавна, защото се гледа заявителски материал с много снимки и доклади. Цялата информация се дава на експертния съвет на ДАМТН и там предлагат вариант за решаване на въпроса на председателя на агенцията. Само той може да одобри извеждането от експлоатация.

- Имате предвид за извеждане от експлоатация на проблемните язовири ли?

- Не. Само в случаите на постъпила молба от собственика за извеждане от експлоатация. Когато е проблемен един водоем, собственикът трябва да си реши проблемите. Той не може сам да го изведе от експлоатация, без да има предписание за това от агенцията. На места след проверки на наши експерти в констативните протоколи се правят такива предписания нивото на водата във водоема да бъде сведено под кота мъртъв обем. Като това се прави за сметка на собственика.

- Достатъчно ли са хората по места, които да са квалифицирани да контролират язовирите?

- По закон за всеки язовир трябва да има назначен оператор, хидроинженер, на когото собственикът си плаща.

- Има ли достатъчно хидроинженери в България?

- Не, няма, но един хидроинженер може да отговаря най-много за 70 язовира. Тези физически лица или фирми трябва да правят самостоятелни проверки на съоръженията и да участват и в комисиите на ДАМТН при техните инспекции. Хидроинженерът, отговарящ за съответния язовир, е компетентното лице, което познава до основи техническото състояние на водоема и отговоря за техническата експлоатация на язовирната стена и съоръженията. Броят на квалифицирани специалисти непрекъснато намалява и това е проблем.

- Има ли агенцията достатъчно кадри за контрол на водоемите в цялата страна?

- Стремим се да уплътним максимално времето. При нас работят достойни хора, защото носят голяма отговорност на плещите си. В България в момента е неблагодарна работа да си в надзорна служба. Независимо от това хората в агенцията се справят добре със задълженията си. Не направят ли компетентното предписание за язовира, поемат цялата отговорност за състоянието му и рисковете за хората, живеещи по поречието под водоема.

- Споменахте, че санкциите, които налагате, не дават желания ефект. Според вас трябва ли да се направят нормативни промени в сектора на поддръжката и контрола на язовирите?

- Не навсякъде е така. Има кметове, които взеха присърце нещата, и постепенно започнаха да решават проблемите около язовирите. В такива случаи сме склонни да удължаваме сроковете за изпълнение на предписанията, за да могат хората да си свършат работата. Има обаче и кметове, които не предприемат никакви мерки. В тези случай, както споменах преди това, ще сезираме прокуратурата.

- Бихте ли назовали някои от тези, които не си помръдват пръста, за да намалят рисковете от язовирите в техните общини?

- Не искам да влизаме в подробности. Има кметове, които бягат и се крият като мишки, и не можем да им връчим дори и актовете за установените от проверките нарушения, свързани със стопанисването на водоемите. Смятам, че по Закона за местната власт всеки кмет отговаря за живота, здравето и спокойствието на хората в общината. Затова нека бъдат така добри да си свършат работата.

- Някои трагедии като тази в Камено само на човешки грешки ли се дължат?

- В последните години има промени в климатичните условия. При трагедията в Камено само за два-три часа паднаха огромни количества валежи на малка площ. По 200 литра на квадратен метър, което предизвика огромна приливна вълна. На практика всички скатове около селото са се превърнали за кратко време в реки. Хората видяха какво е потопът.

- Може ли подобно нещо да се предотврати?

- Не може. Стените на малките язовири са разчетени на т. нар. стогодишна вълна. Тук може би става дума за случваща се веднъж на 1000 години. За това тежката дума трябва да си кажат специалистите от БАН.

- В такъв случай излиза, че по-често трябва да държим водоемите полупразни ли?

- В непрекъсната връзка сме със собствениците на язовирите и областните управители, за да може винаги да се поддържа известен свободен обем във водохранилищата. Целта е да може именно в такива случаи, както в критичните ситуации от миналата седмица, приливната вълна да се поеме от свободния обем и да не се допусне масово преливане на язовири, и така да се намалят рисковете от наводнения в селищата, разположени край реките под водоемите. Смятам, че подобно нещо не го допуснахме в последната седмица. Това стана благодарение на координацията между всички институции, имащи отношение към процеса.

При застудяването в последната седмица на февруари имахме проблеми със замръзването на водата в язовирите на дълбочина 40-50 см от повърхността, което носеше риск от повреждане на каменните облицовки на стените им. Заради обилните снегове на много места и достъпът до язовирите бе силно затруднен, а оттам и наблюдението и контролът им.

 

ВИЗИТКА:

 

Ген. Кирил Войнов е възпитаник на Школата за запасни офицери

 

През 1975 г. започва работа като командир на взвод към Столичната служба за противопожарна охрана

 

От 1977 до 1981 г. специализира в Москва и получава инженерна квалификация

 

В периода 1994 - 2006 г. е директор на Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност“

 

През 1999 г. е избран за Мъж на годината на България

 

От 2016 г. е назначен на поста главен директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

 

От началото на 2018 г. е зам.-председател на ДАМТН

 

Владее руски език

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).