Снимки

Храната може да бъде отрова или лекарство. Ние сами решаваме кой от двата варианта да изберем. Казал го е още великият Хипократ. И днес повече от всякога трябва да си припомняме тази фраза. Оказва се, че да живееш здравословно във века на технологиите е едно от най-големите предизвикателства пред нас. Заради забързаното ежедневие, изобилието от junk food, лутането между различни модни тенденции. Или пък липсата на информираност, която често води до крайности. От там и страшните болести на кантара - анорексия и булимия, които стават все по-често срещани сред младите хора. И всичко си има своята предистория - липсата на навици още от ранна детска възраст. Факт е, че все по-малко майки предлагат готвена храна на децата си. И под това се подписвам с две ръце. Факт е и че българинът залага предимно на мръвката, а не на плодовете и зеленчуците. Нали смята, че трябва да е добре заситен и че това ще му осигури дълголетен живот. Не обръщаме внимание обаче, че купуваме от най-некачественото месо от хранителните вериги. Не за друго, а защото нямаме пари. Защото колко от българите могат да се похвалят, че са консумирали прясно свинско или агнешко месо, защото са отглеждали животни на село. Едва ли са много. И от тук идват бедите ни. Некачествени продукти изпълват менюто ни, движим се все по-малко, а се надяваме да сме здрави. И как да стане това, като залагаме на меса, пълни с хормони и без никаква хранителна стойност. А статистиката е потресаваща. Над 70% от хората не се хранят правилно и това води до здравословни проблеми. И не случайно отново още от Древността е казано, че ние сме това, с което се храним. Защото тези навици предаваме и на децата си. В ежедневието си пък все по-често срещам майки, които ми споделят: “Моето дете манджи не яде, предпочита сандвичи”. После се учудваме защо подрастващите затлъстяват.

Спомням се как преди време трима млади българи създадоха първото по рода си мобилно приложение за здравословно хранене, което изцяло замества личния диетолог. Младежите заложиха на иновативен алгоритъм за определяне на здравословния режим на всеки потребител, при това напълно безплатно. Така бързо и лесно през смарфона всеки може да попълни данните си и да се сдобие с индивидуален режим на хранене. Подбират се е най-лесните рецепти. Така че начини има, стига да искаме да водим здравословен начин на живот. И най-вече сами да осъзнаем колко е важно това за нас. И не всичко опира до пари. Много по-полезна за нас ще е домашно приготвена постна гозба от парче пилешко, блъскано с хормони. Лесно е да „сготвиш“ набързо от топлата витрина на магазина. Или пък да отскочиш до някоя верига за бързо хранене на път към вкъщи след работа. Но всичко си има цена и тя се плаща по-късно. За съжаление. Така че ние сами избираме на кое да заложим - на отровата или лекарството.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.