Снимки

Голямата епископална базилика в центъра на днешен Пловдив е изцяло проучена, но ще бъдат направени сондажи, за да бъде установено дали под нея има по-древен античен храм от 3-и век. Археолози подозират, че това е така, тъй като по време на разкопките там са открити фрагментарни надписи, които дават податки за съществуването на по-ранен храм, съобщи археологът Жени Танкова, която ръководеше археологическите разкопки.

Междувременно от Националния институт за недвижимо културно наследство са одобрили проекта за изграждане на инфраструктурата около Епископската базилика. Нейните уникални мозайки, които бяха разкрити от археолози под ръководството на Жени Танкова, ще бъдат „покрити” от двуетажна ефирна стъклено-метална конструкция. Това съобщи на пресконференция Ленко Ленков от фондация „Америка за България”. Мащабният археологически обект се финансира съвместно от фондацията и от община Пловдив, като стойността му ще излезе около 16 милиона лева. Средствата от „Америка за България” са за 8,2 милиона лева. На външна тераса на второто ниво на стъклената сграда ще бъде експониран макет на древния Филипопол. От терасата ще се разкрива гледка към Античния театър и към Форума. Стъклените панели на сградата ще осигурят естествено осветление. Предвиждат се и зали за мултимедийна прожекция. От страната на католическата църква ще има площад, а в близост до него е планиран сух фонтан, какъвто има в Цар-Симеоновата градина. По проект се предвиждат още: паркинг за 40 коли, зелено пространство и детска площадка.

Голямата епископална базилика е датирана от 4 век и е изцяло проучена. Разкрити са разкрити над 2 400 кв. метра изключително красиви мозайки, които са от два пласта. Едните са датирани през 4-ти век, а вторият пласт е от 5-6 век. Вторият мозаечен пласт включва геометрични флорални мотиви и птици. „Излезе и медальон от северния кораб, който медальон е увреден на места. Медальонът изобразява паун, изворът на живота, папагали и други птици. Говорим за ранно-християнско изкуство”, каза археологът Жени Танкова. По време на разкопките общо археолозите са се натъкнали на общо 65 гроба от средновековен некропол. Голямата епископска базилика е 3-корабна, едноабсидна с мозаечен под на две нива. Идеята е до 2019г. целият комплекс да бъде превърнат в музей на открито с пешеходни зони и районът да бъде облагороден. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ретро трамвай става библиотека на 24 май

По случай деня на писмеността Центъра за градска мобилност пуска ретро трамвай, в който пътниците да почетат книга. Инициативата е под мотото „Пътувай и чети“.