Снимки

Жените в Пловдив и областта не искат да имат второ и трето дете, като предприемат решителни мерки да прекъснат бременността си, чрез аборт. Най-много са тези дами, които вече имат две деца и не желаят да родят трето – 33,3%, сочат данните на Регионалната здравна инспекция в Пловдив за 2016г.

Сухата статистика показва, че веднага след тях се нареждат жените, които вече имат едно живородено дете и не искат да раждат второ. 30,6% от тях са направили аборт по желание в болниците в Пловдив и региона през миналата година. Висок е процентът и на дамите, които никога не са раждали, но са направили аборт – 29%.  Най-голям е броят на извършените аборти във възрастовата група 30-39г. – 42,4%. Веднага след тях се нареждат дамите между 20 и 29 години – 42,3% от тях са направили аборти. Според АГ лекари това е тревожна тенденция, тъй като тези възрастови групи са с най-голяма плодовитост. Обезпокоителен е и увеличеният относителен дял на абортите при жени под 20 години, тъй като рискът при подрастващите от увреждане на здравето и на репродуктивните способности в бъдеще, е много голям, отколкото при жени над 20г. Увеличава се и относителният дял на абортите, извършени от жени без деца или са само с едно. На тези жени през 2016г. се падат 59,6% от всички регистрирани аборти по желание в пловдивска област при 54,4% за 2015г.

Тревога според специалистите буди и друг факт – увеличава се броят на спонтанните аборти. Относителният им дял през 2016г. е 53,9% спрямо всички извършени аборти в Пловдив и областта. В сравнение с 1980г. този дял е нараснал почти 6 пъти. Регистрираните аборти през миналата година в региона са 2 621 или 17,6% на 1000 жени в детеродна възраст, който брой на абортите е под средния за страната.

В същото време все по-малко жени се решават да родят, въпреки че разликата в броя на родилките в различните години е минимална. През 2016г. те са били 6 916 при 6 975 родилки за 2015г., сочат данните от стационарите на лечебните заведения в пловдивска област. От тях половината – 53,4% , са родили със секцио. През миналата година в Пловдив и областта няма починали родилки, отчитат добрата новина от РЗИ – Пловдив.

През 2016г. броят на живородените деца в Пловдив и областта е 6 363 срещу 6 668 за предходната година. Коефициентът „раждаемост” е 9,5% и е по-висок от средния за страната, който е 9,1%. Сравнително висок е броят на мъртвородените деца за миналата година – 50. Върху броя на ражданията съществено влияние оказва фактът, че намаляват жените в детеродна възраст. Наблюдава се и тенденция за покачване на възрастта на жените, решили се да раждат. Ако през 2000 година жените средно са раждали за първи път, когато са били на около 23 години, то 16 години по-късно тази възраст се увеличава с 4 години. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.