По разказа Албена на Йордан Йовков писаха зрелостниците на матурата по български език и литература днес. Над 48 хил. зрелостници положиха матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации. На матурата по български език за третия модул, на който трябваше да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта. 

Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинов обясни сутринта, че няма сигнали за нередности. Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на изпитния вариант за 7 клас, като обяснението беше, че имал по-важен ангажимент. Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Над 13000 квестори следиха за реда, а във всяка стая имаше видеонаблюдение. 

Вариант 2 пък се падна за Националното външно оценяване по български език и литература след седми клас. Той беше изтеглен от журналиста от БНТ Елиана Димитрова в Министерстовото на образованието и науката. Малката матура за седмокланиците започна в 10 часа и ще продължи 2 часа и половина. Изпитът се състои от два модула, като първият е тестова част с отворени и затворени въпроси, а вторият - преразказ по непознат текст. Седмокласниците трябваше да преразкажат откъс от "Войната на таралежите" на братя Мормареви. Текстовете трябва да бъдат от името на героя.

За първа година НВО-то ще се оценява в точки.

 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паднаха първите слани


Тази сутрин паднаха първите слани за сезона в Родопите, като температурите се снижиха до нула градуса по Целзий, съобщават от Планинската спасителна служба в Пампорово.

Тапа на Капитан Андреево

Километрични са колоните от тежкотоварни камиони на пункта Капитан Андреево за влизане в Турция. Опашки има и от автомобили, чакащи да влязат на територията на югоизточната ни съседка.