Всяко четвърто училище без камера в класната стая

351 школа нямат никакво видеонаблюдение

Всяко четвърто училище без камера в класната стая

В Бастилията пък хванали крадец, след като полицаи изгледали записите

Приблизително всяко четвърто училище няма осигурено видеонаблюдение в класните си стаи. Школата в страната са 2380, като в 1705 има камери в залите, в които учат децата. Това става ясно от статистика на Министерството на образованието и науката, която предоставиха на „Монитор“.

Общо в 2029 учебни заведения има осигурено видеонаблюдение, като камерите се монтират в дворовете, на входовете, в коридорите и в някои класни стаи. Записваща техника на входовете е поставена в 1926 училища, на дворовете – в 1855 училища, а в класните стаи – в 1705. Очаква се по национална програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“ видеонаблюдение да бъде изградено в 48 държавни училища, обясниха още от образователното министерство.

В някои учебни заведения като 31 СУЧЕМ например камери са поставени почти навсякъде – в коридорите, в двора, на входа, както и в класните стаи. Директорката на учебното заведение Николина Николчева разказа, че видеозаписите често служели като безпристрастен „свидетел“ при решаване на спорове и противоречия между учители и ученици или пък между съученици.

Така, ако две деца имат някакъв конфликт и различни версии около него, видеоматериалите помагат за установяване на реалните факти.

Също така учениците сами искали да се гледат записи, когато например си загубят някаква вещ.

Видеонаблюдението спомагало и при разкриване на криминални случаи. Така например преди време крадец влезнал рано сутрин в училището, докато охранителят правел обход. Обирджията успял да задигне лаптоп и касетофон от една от класните стаи, но освен това уплашил дете, което го заварило в училище. Впоследствие от учебното заведение предоставили видеозаписите на полицията и крадецът бил намерен.

Камерите обаче не винаги могат да предотвратят кражба. Пресен пример за това е случаят, при който на седмокласник от 31 СУЧЕМ му крадат колелото, което било изключително ценно за ученика, защото сам си го бил направил. Момчето заключило возилото си в определеното за това място в двора. По-късно обаче дошли две момчета. Едното също било с колело, а другото без. Второто момче се обърнало към заключеното колело, отключило го и така на практика го откраднало, разказа още Николчева. Тя обясни, че това действие на камерите няма как да се регистрира предварително като кражба, защото се виждало просто момче в гръб, което отключвало колело.

Очаква се и тази година матурите да протекат под видеонаблюдение, с цел предотвратяване на преписване и възможност за доказване на нарушаване на правилата.

 

Директори на забавачки отказват родителите от вътрешно видеонаблюдение

Директори на забавачки в район „Илинден“ в столицата използват анкети по телефона с родителите, за да ги уговарят срещу поставяне на вътрешни камери за наблюдение на децата. Така те влияят на избора на родителите, оплакват се пред „Монитор“ майки и татковци. Директорите в останалите райони пък дават въпросници, които не са анонимни и родителите признават, че не са написали истинското си мнение, заради притеснение от лошо отношение към децата им после.

Проведените досега анкети показват, че родители и педагози не могат да стигнат до съгласие относно поставяне на вътрешно видеонаблюдение в детските градини, установи проверка на „Монитор“.

До края на месеца Столичната община (СО) ще събира информация за забавачките, в които директорите са получили съгласие от страна на родители, педагогически и обществени съвети за поставяне на камери в групите в детските градини. До допитването се стигна след протести на родители под надслов "Не на насилието над децата в детските градини".

“В момента няма законен регламент за поставяне на камери затова ние залагаме съвсем ясен принцип – общината ще осигури финансиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство между педагогическият съвет и родители“, заяви зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. От „Московска“ 33 обаче са категорично против камерите да имат връзка с интернет.

„Често самият персонал не смята, че един шамар или обида е нещо нередно, за да се вдига шум. В други случаи тези, които виждат и чуват, мълчат, защото ги е страх да не си изгубят работата. Пак всичко опира до директора. Сигурно има начини да се докаже насилие, но не във всички случаи“, каза тя.

В момента от 194 столични детски градини камери в групите са поставени в 16. Външно наблюдение обаче има в 85% от забавачките и се монтира във всички нови детски заведения, които общината открива.

В 48 от общо 51 общински детски градини във Варна има изградено външно видеонаблюдение, което обхваща входове, дворове и постъпи към сградата, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

Вътрешно видеонаблюдение обаче има изградено, и то преди 4 години, само в една детска градина, където 100% от родителите са дали съгласието си за това. 6471 родители са участвали в анкетата, като 59% от анкетираните искат поставянето на видеонаблюдение, 19% са против, а 21% не могат да преценят.

След грозния скандал в бургаското ОДЗ "Брезичка", който извади на бял свят физическо и вербално насилие над децата, видеокамери в градината все още няма. "Процедурата е в ход, камерите ще бъдат монтирани в най-скоро време", заяви директорката Константина Иванова. Тя обаче уточни, че камери ще бъдат поставени само в една от общо осемте групи в забавачката. Под видеонаблюдение ще бъде само група "Мики Маус", в която учителки бяха заснети да малтретират психически и физически хлапетата.

Близо половината детски градини в община Бургас са инсталирали видеокамери доброволно и по собствена инициатива.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.