Снимки
  • Трябва да образоваме обществото  за пагубното му влияние

  • Талат Джафери беше избран абсолютно незаконно за председател на парламента, нужни са нови избори

 

Цветин Шилиманов е политически коментатор по международна политика, икономика и по въпросите на лустрацията. Един от основателите на комитета за спиране на влиянието на милиардера Джордж Сорос в Македония - Stop Operation Soros.

В момента е международен редактор в Македонската информационна агенция (МИА), като е работил през периода 1999 – 2008 г. в редица медии като „Дневник“, „Време“, „Нова Македония“. Бил е говорител на президента Георге Иванов през периода 2009-2012 г. След това заминава като кореспондент на МИА във Вашингтон. Агенция Монитор се свърза с него, за да коментира политическата криза в югозападната ни съседка.

- Какво се случва в Македония, г-н Шилиманов? Къде са корените на кризата и кога ще спрат протестите?

- Изходът от кризата зависи от действията, които ще предприеме Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и неговите албански коалиционни партньори. Ако те настояват за създаване на правителство против правилата и Конституцията, то протестите ще продължат с нова сила. Зависи и от етническите провокации на албанските партии, които са в крехката коалиция със СДСМ, а тези партии непрестанно поставят нови и нови условия. Например един от депутатите, който бе бит по време на нахлуването в парламента на 27 април, заяви, че като кмет на етнически смесения град Струга, ще уволни много македонци от службите в града и ще наеме албанци на техните места. Подобни изказвания предизвикват гнева на хората и подклаждат протестите.

- Кой стои зад движението „За единна Македония“?

- Това протестно движение се появи след огласяването на Албанската платформа – радикален документ, написан в офиса на албанския премиер Еди Рама. Платформата настоява за крайно много законови и конституционни промени, за да се регулират междуетническите отношения. Това би превърнало страната в двунационална държава и ще намали политическата власт на македонците и на останалите малки групи единствено в полза на албанците. Това поражда истински гняв сред хората, а в движението влизат артисти, блогъри и фигури от социалните мрежи, едни от най-известните македонски фамилии, които държат на независимостта. Може да се каже обаче, че партия ВМРО-ДПМНЕ подкрепя основното искане на протестиращите за нови избори, за да се отхвърли Албанската платформа.

- Как виждате излизането от кризата? Кой трябва да отстъпи?

- Ние наистина сме в нестабилна ситуация, в която голяма част от етническите македонци гласуват за ВМРО-ДПМНЕ, но правителството е формирано от СДСМ и етническите албански партии. Традиционно е управляващата коалиция в Македония да се формира между победилата партия на етнически македонци и между победителите от албанските партии. Сега обаче по-голямата част от страната ще бъде в опозиция. И това правителство иска да взима решения по твърде емоционални теми като името, знамето, герба на страната, то ще използва албанския език в районите, където няма албанци и дори иска извинение за геноцид над албанците, провеждан по време на управлението на страната от Сърбия, Италия, Германия и дори България, както и по времето на управлението на македонската комунистическа партия. Най-добрият изход са предсрочни избори и да се даде шанс на хората да гласуват и да кажат дали са съгласни с тези нови идеи, изникнали след изборите през декември.

- Смятате ли, че председателят на македонския парламент Талат Джафери е законно избран?

- Гласуването е напълно незаконно, тъй като заседанието вече беше приключило и нямаше как да започне ново. Няма как точно да се преброят гласовете, които той е събрал, а и няма възможност другите партии да предложат техни кандидати или да има дебат. Всичко това бе организирана провокация от СДСМ, в момент когато хиляди протестират пред парламента.

- Каква е ролята на Джордж Сорос в страната ви? Мнозина по време на протестите издигнаха лозунги за десоросизация на Македония.

- Сорос е инвестирал повече 100 милиона евро в македонски НПО-та и медийни проекти, откакто за първи път пристига тук в началото на 90-те години. Неговият македонски клон на фондацията „Отворено общество“ е пълен с интелектуалци от комунистическата ера, с журналисти и със сътрудници на полицията. Финансирането на проектите, стипендиите в Централно Европейския университет и навсякъде винаги са били с ляв уклон, но се засилват опозицията си по времето на управлението консервативната ВМРО-ДПМНЕ. Тези мрежи навлизат в настъпление, организирайки протести, кампании за омаскаряване и създавайки доклади, които уж са изготвени независимо, като говорят за медийна независимост и за независима съдебна система, но очерняйки максимално страната. През последните три години мрежите на Сорос си партнират с американското посолство в Македония и с европейските дипломати в страната, които са най-вече от страни с леви управления, а Сорос удвоява финансирането на мрежата си. Така се плащат често и бурни неправителствени протести, при които десетки полицаи биват ранени, а са атакувани консервативните коментатори, медии и политици. За мен, западно ориентирания консерватор, тези кампании предизвикват огромни загуби във възприятието на САЩ и ЕС сред консервативно настроените македонци, които се чувстват жертва на постоянни атаки, често извършвани с незаконни средства. Целта на десоросизацията е да се образова нашето обществото и да стане ясно на Запада, че мрежата на Сорос в Македония действа партизански, а македонците са отблъснати от проявите й. През последните години в обществото ни подкрепата за влизането ни в ЕС и в НАТО е намаляла решително, особено след като американският посланик открито подкрепя социал-демократическаата партия и Соросовите групировки, които поддържат СДСМ. Ние настояваме да има идеологически баланс в гражданското общество, както и че НПО не бива да бъдат използвани като маши от политическите партии.

- Като си говорим за Сорос, италианската прокуратура разследва сварзаната с него организация MOAS, че за две години е вкарала повече от 33 400 души нелегално? Как се справяте с бежанците?

- Македония посрещна милион души, преминали през територията й през 2015 и 2016 г. Както знаете те минават директно от Гърция до Гевгелия, преминават през Македония и отиват в Германия. Страната ни се опитва да ги транспортира до Сърбия, от там минават в Унгария и Хърватия... Групите, организирани от Сорос, бяха много активни през този период в Македония и в Гърция. Неговите мрежи пълниха световните медии с доклади как полицията действа брутално, а хората от НПО-ата геройски помагат на бежанците. Група, подкрепяна от Сорос и от USAID подпомагаше бежанците за издаването на документи. Няколко ляво ориентирани крила на групировки, застъпници на отварянето на границите, дори веднъж организираха поход на хиляди хора край оградата, през пресечена местност, като при този преход се удавиха две афганистанки и един мъж. Ясно е, че Сорос, ляво ориентирани политици в Европа и ляво ориентирани НПО се опитват да държат границите отворени. За Македония това е риск за сигурността и риск за цяла Европа. Много малко от бежанците остават в Македония. Те заминават за Германия, Австрия, Франция, Швеция и Великобритания, като предизвикват дълбоко разделение в европейската политическа система и възход на национализма.

- Могат ли страните от региона да се справят без чужда помощ?

- Смятам, че трябва да работим в сътрудничество с ЕС и САЩ що се отнася до свободната търговия, пътуване, движение на капитали и услуги. Но съм крайно скептичен по отношение на „помощта“ отвън. Смятам, че сме свидетели на внос на много крайни леви или десни течения, чиято цел е да разделят Балканите с организиране на протестни движения и прокарване на радикални политики. Свидетели сме как европейски политици се месят във вътрешните ни работи, за да подкрепят партиите, които са им съюзници. Това е особено характерно за социалистическите партии и изобщо за движението ПЕС. Виждаме как подкрепят СДСМ в Македония, как се бойкотират изборите в Албания, в Черна гора или какви са протестите в Босна и Херцеговина и в Сърбия. Така че се нуждаем от повече сътрудничество в икономическата сфера със САЩ и ЕС, но от по-малко политическа „помощ“. Действията на американското посолство вбесиха македонците.

През последните три години от работата на администрацията на предишния американски президент Барак Обама, Европейската служба за външна дейност и някои от левите правителства на страни от Европейския съюз оказваха всякаква подкрепа на СДСМ. СДСМ разпространиха записи със съмнително съдържание. Дипломати оказваха натиск върху медии и съдебната система за интерпретиране на случая. Международните агенции често са заблуждавани от дипломатическите кръгове в Македония, често с неверни или с манипулативни твърдения.

- Какво смятате за словосъчетанието Велика Албания, което е много популярно напоследък? Виждате ли заплаха за региона?

- Приемайки Албанската платформа, лидерът на СДСМ Заев обеща много на етническите албанци, което не може да бъде изпълнено. Той направи и нещо много по-опасно – заяви на своите македонски поддръжници да не се тревожат, защото ВМРО-ДПМНЕ ще го спрат от изпълняване на тези обещания, защото той няма да има две трети мнозинство в парламента. Така той разпали албанския национализъм, но от самото начало той заяви, че няма да изпълни обещанията, дадени пред албанците. Това лесно може да доведе до политическа радикализация и в двата етнически лагера, до напрежение и до инциденти. Виждаме, че политическият ментор на Албанската платформа Еди Рама повдигна въпроса за обединение на Велика Албания. Това със сигурност е опасност, особено за Македония, където нямаме ясно разделение между албанци и македонци и всеки опит да се приложи подобен проект ще доведе до дълга и кървава борба.

- Какво мислите за идеята на Александър Вучич (бел.р. министър-председателят на Сърбия, спечелил изборите за президент преди няколко седмици ) за икономическо обединение на Западните Балкани (т.е. Бивша Югославия)

- Вече имаме доста сериозно икономическо обединение с бивша Югославия и със страните от ЕС в Балканския регион. Скопие основен търговски и здравен център за хората от Косово, а албанските плажове стават все по-популярни за македонците, точно както са популярни българските ски курорти. Гърците идват в южните македонски градове да играят хазарт, и цялата тази система работи доста добре. Аз също съм за по-голяма отвореност на границите за търговия, но идеята на Вучич среща съпротива сред албанците, според които такова отваряне ще е от полза само за Белград. Може и да се случи, но според мен никой не бива да настоява той да е водещ в изпълнението на тази идея.

-Смятате ли, че европейското бъдеще е единственото добро за страните от региона?

- Не, страните трябва да са отворени едни към други, което дава ЕС, но трябва да имаме пред вид и негативните ефекти. Честно казано се радвам за текущото състояние на присъединяването ни към ЕС.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.