Съмнения за корупционни схеми и предпоставки за конфликт на интереси при провеждането на обществените поръчки за армията отчита Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. Той бе приет от правителството миналата седмица, но вече е публикуван изцяло и на сайта на МО. Той представлява редактиран вариант на документа, който служебният кабинет прие първоначално. Пренаписването се наложи, тъй като новият военен министър Красимир Каракачанов не хареса констатацията в стария доклад, че въоръжените сили могат само частично да изпълняват конституционните си задължения, сред които и опазване на териториалната ни цялост. В новия вариант вече се посочва, че, макар и със затруднения, армията ни е в състояние да изпълнява задачите си. Остават обаче разписани основните проблеми с недофинансирането и некомплекта, а са изредени и немалко нарушения за миналата година, когато министър на отбраната пък бе Николай Ненчев от РБ. „Констатираните случаи на неиздаване на решения за класиране на участниците и избор на изпълнител в законоустановения срок, сключването на рамкови споразумения и договори само с един изпълнител и избирането на едни и същи изпълнители на повече от две обществени поръчки в рамките на една година и на повече от четири-пет за целия период на проверка пораждат съмнения за наличие на корупционни схеми“, се изрежда в доклада във връзка с търговете. В същото време планирането, подготовката и възлагането на обществените поръчки, провеждането на процедурите и упражняването на контрол на изпълнението на сключените договори от едни и същи лица създавало предпоставки за възникване на конфликт на интереси. Наред с това се посочва, че лошото дългосрочно планиране води и до неефективно разходване на средствата.

„Запазва се тенденцията осигуряваните финансови средства да не съответстват на реалните потребности на военните формирования, което от своя страна оказва негативно влияние на поддържането на техниката в изправност, на ефективното провеждане на подготовката и крие сериозни рискове от възникването на инциденти с личния състав и техниката“, се предупреждава още в доклада. Липсата на достатъчно пари вече превърнало в тенденция самата подготовка на военните формирования да не е качествена. Във ВВС например през 2016 г. имало 29 авиационни произшествия, от които два сериозни инцидента. Общият им брой е с два повече спрямо 2015 г. „Приблизително 75% от произшествията са в следствие откази на авиационната техника, по-голяма част от която е съветско производство, произведена през 80-те години на миналия век и на предела на назначения технически ресурс по време“, се изтъква в доклада. Във ВМС пък анализът от предишни участия на кораби в операции и мисии на НАТО, както и от различни международни учения, показва нарастваща честота на излизане на въоръжение и техника извън строя.

В доклада се набляга и на все по-острия проблем с липсата на достатъчно кадри в армията. „Процентите на окомплектоване и тенденцията за увеличаване на некомплекта, който за две години от 10% е достигнал до 20%, будят растяща тревога“, се изтъква в документа. Най-сериозен е недостигът в Сухопътни войски. При доброволния резерв пък ситуацията е направо плачевна – попълнен е на едва една пета.

Все пак се отчита, че през втората половина на миналата година броят на освободени от военна служба рязко намалял, след като станало ясно, че повече няма да се правят промени в социалния пакет за военнослужещите.

Така освободените през 2016 г. от военна служба били 1 049 - с 23% по-малко от 2015 г. При офицерите 95 от 169 са освободени поради достигане на пределна възраст за притежаваното военно звание.

В доклада се изтъква и дългогодишният проблем с пустеещите имоти на МО с отпаднала необходимост. „Големият им брой продължава да генерира значителни разходи. За 2016 г. 15,2 млн. лв. от бюджета за отбрана са изразходвани за охраната им и за местни данъци и такси, вместо за развитие на отбранителни способности. Реализацията на имотите с отпаднала необходимост чрез продажба е все по-затруднена, особено за тези, намиращи се извън големите областни центрове и икономически оживените населени места. Тенденцията е броят на продадените имоти да намалява с всяка изминала година“, е констатацията в документа.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кърлежи полазиха кюстендилци

Кърлежи полазиха малки и големи кюстендилци, които ежедневно се обръщат за помощ към хирургичните отделения в областта. Не един или двама са потърпевшите, сред които и малки деца.

Вдигнаха „Спартан“ с медици за донорска ситуация

Самолет C-27J “Спартан” от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили е изпълнил успешно транспортна задача от София до Горна Оряховица и обратно вчера, съобщиха от министерството на отбраната.