Снимки

Съдийската колегия на ВСС освободи председателя на СГС Калоян Топалов и заместничката му Биляна Балинова от ръководните им постове, както и от съдебната система, с пълно мнозинство от 11 гласа „за“. Двамата са освободени, считано от 2 октомври, както пожелаха в молбите си за напускане в средата на септември.

Калин Калпакчиев заяви, че с колегите му дължат „някаква оценка на работата“ на Топалов като шеф на СГС в продължение на две години и половина. Според него той се бил справил с голяма част от проблемите там и „направил мащабни промени в администрацията“. Затова Калпакчиев отправи скандалното предложение Топалов да бъде даже награден с почетен знак I степен-златен за „безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“. За негово съжаление обаче аверът му - главата на олигархията и грантаджийската клика в Темида Лозан Панов, отсъстваше. Въпреки това Юлия Ковачева подкрепи предложението.

Аз няма да подкрепя предложението за награждаване, той няма пълен мандат. Този почетен знак го връчваме при пенсиониране след 30 години стаж. Няма да гласувам за награждаването, както искате го разбирайте, попари обаче набързо мераците им председателят на ВАС Георги Колев.

След подаването на оставка с писмо по пощата до ВСС Топалов каза в няколко интервюта, че напуска, защото е изпълнил дори повече от заложеното в концепцията си за работа в съда, а и не виждал повече предизвикателства в работата в съдебната власт.

Оставката му е без мотиви, буквално с две изречения. Много самонадеяно е да твърди, че си е свършил работата. Мислите ли, че работата има свършване и че толкова няма какво повече да се направи в СГС? Калоян Топалов не се е постарал да ни уведоми за истинските причини, вероятно има някаква причина, която да го е мотивирала да подаде оставка, но това само той си знае. Същото важи и за Балинова. Няма да гадаем, нека да си кажат. Мислите ли, че толкова много сме го проверявали? Не мисля, че е проверяван чак толкова много. Просто нормално. При тия проблеми, които ние констатирахме, и при състоянието на градския съд, когато Топалов стана председател, проверките бяха наложителни. Много неща могат да се направят в СГС, стига човек да има желание. Мисля, че един административен ръководител на СГС трябва да има съзнанието, че този съд като най-големият окръжен съд в страната има много неща за дооправяне и много неща, които наистина подлежат на проверка“, коментира от своя страна преди заседанието на колегията нейният член Галя Георгиева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Агенцията за закрила на детето проверява социалните

Държавна агенция закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка на дейността на дирекция „Социално подпомагане“- София . Поводът е случай с две деца, въвлечени в тежък и продължителен родителски конфликт. След дело в съда попечителските права били дадени на бащата, който майката определя като насилник.

Правят „Фестивал на фестивалите” край брега на река Сивек

Уникален по своя характер „Фестивал на фестивалите“ стартира в етнографския музей на открито „Етъра“, в него ще вземат участие 19 организации, работещи за популяризирането на здравословно хранене и свързани с народния бит ястия и напитки.