Снимки

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) планира да намали цената на парното от 1 април, като процентите варират от под 1 на сто до малко над 10% за различните градове. Орязването на тарифата се дължи на драстичния спад на газовата тарифа от същата дата. КЕВР обаче не е дала реалното намаление, което се получава за парното, а по-малко. Сериозно намаление - в рамките на 14-17%, се планира и за цената на тока, произвеждан от топлофикациите.

Най-малко поевтиняване на парното е предвидено за Пловдив – с 0,7%. За София спадът е изчислен на около 3. Най-много ще бъде орязана тарифата във Враца и Разград – с малко над 10%. За двата морски града Варна и Бургас се планира спад съответно с 4,7% и 4,3 на сто. Над 5 на сто по-ниска тарифа ще получат в Плевен и Велико Търново. Плевенчани ще плащат от началото на април с 8,7% по-малко, а търновци – с 8,1 на сто.

Намалението идва в резултат на поевтиняването на природния газ, пак от 1 април. Според доклада то ще в размер на исканите от „Булгаргаз“ 23,02 на сто. Така от 1 април цената на синьото гориво без ДДС и акциз ще бъде 312,21 лева на 1000 кубически метра.

Цените на парното обаче не са смятани при този процент, а при намаление от 15,32 на сто, или при 343,43 лв. на 1000 кубически метра. Същото КЕВР направи и в началото на отоплителния сезон – от 1 октомври тя смъкна с по-малко тарифите. Тогава от регулатора обясниха, че оставят буфер в топлофикациите, така че да не се налага парното да поскъпва по време на отоплителния сезон, ако цената на синьото гориво скочи през зимата. Сега в доклада е записано, че това се прави, за да не се допускат резки изменения на цените при драстичното намаление, което се дава за природния газ. Както и за да не се окаже, че цената на топлинната енергия е под стойността на горивната компонента.

Междувременно големите индустриални консуматори в специално писмо призоваха КЕВР да намали цената на газа според реалното поевтиняване на петрола. Те искат тарифата да падне под 284 лв. за 1000 куб. м. Това прави 30% надолу спрямо сегашната цена.

Освен парно тарифата КЕВР орязва с 14-17% и цените на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите с когенерационни мощности. Дали това ще доведе до последващо намаление на цената „задължение към обществото“, в която се включва тока от топлофикациите засега не е ясно. При предишното поевтиняване на газа, КЕВР я промени от 1 ноември с 1-2 лева.

Новите цени на парното ще бъдат обсъдени в регулатора в идната сряда, а на природния газ – в четвъртък.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ с най-много ресторанти в световния топ 100

Най-много ресторанти в световния топ 100 има в САЩ и те са 16, сочи публикуваната класация на британското издание Restaurant. Половината от тях са във финансовия център на щатите Ню Йорк.

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO), Чавдар Златев – Главен директор Корпоративно банкиране (CCBO) и Живко Тодоров - Главен финансов директор (CFO).

Заличават 21 туроператора

Министерството на туризма ще заличи 21 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, съобщиха от Министерството на туризма.