Снимки

Да си поговорим за здраве – за болното ни, избягало, неслучило се здравеопазване. На което никога не му стигат парите за това да плати лечението на болни деца в чужбина и затова нонстоп цъкаме SMS-и по разни благотворителни кампании, а фейсбукът ми е пълен с поредния призив да даря милост и право на живот на страдащо хлапе.

Да си поговорим и за здравеопазването, на което не му стигат парите за импланти и животоспасяващи операции на бедните старци. Помните ли случая със 73-годишния дядо Васил, който нямаше 1900 лв. за пирон, с който да закрепят счупения му крак? От болницата видели, че старецът няма стотинки за памперси, камо ли за скъпия имплант, и го пратили вкъщи да си умре сам. Да не тежи на бюджета за здраве.

Да си поговорим и за здравната система, в която родилки, неплатили такса „избор на екип“ раждат като крави на полето и кой оцелее, оцелее. Това е системата, на която всеки месец си плащаш здравната осигуровка, а когато трябва да отидеш на профилактичен преглед или, не дай си боже, се разболееш и трябва да отидеш при специалист, се оказва, че направления няма. Джипито отдавна ги е похарчило в началото на месеца и ако трябва да се лекуваш в края на календара – плащаш.

Да си поговорим и за хилядите далавери с болници, медицински апаратури, хапчета, ремонти на отделения и безброй още скандали, случили се през годините. Скандали, които напълниха нечии джобове, но не донесоха здраве. Кога друг път да си поговорим по тези теми, ако не покрай емблематичния 10 ноември? А и кога по-удачен момент от това точно на тази дата да се избере и нов здравен министър. Едва ли има по-удачното време, в което да си напомним, че освен демокрацията, в нашата страна през последните 28 години бяха подменени много други основополагащи права. Като здравето, превърнато отдавна в златен гьол, в който бъркат много ръце с цел да грабят, но не и да лекуват. Има и свестни. Лекари по сърце и по призвание, които продължават да се борят за своите пациенти, но не заради здравната реформа, а въпреки нея. Но така е навсякъде – в образованието, социалната сфера, правосъдието...

Пари няма. Защото отдавна бяха раздадени по наши хора, които подобно на героя на Тодор Колев в „Опасен чар“, се разхождат с куфарчета за портмонета. Парите потекоха към фармацевтични босове, които се овъртолиха в приватизации и схеми, но не понесоха наказание за това. Парите потънаха в няколкото различни реформи, проведени в мъглата на различни политически амбиции за власт, но не и за управление.

Всъщност точно това и е проблемът на тая държава – за последните близо 30 години едни хора, свикнали да лапат и да прибират милиони, искат много скъпи и много ненужни реформи. С едничката цел да се доберат до власт. Те не искат да управляват, да носят отговорност, да реализират непопулярни идеи. Искат власт, която да служи за параван на далаверите им. Власт, която да покрива аферите, чрез която бе подменен целият преход, гражданското ни общество, демокрацията ни. Бяхме подменени ние. За да се стигне дотам, че да гледаме с присвити очи всеки нов министър или кабинет, защото сме се нагледали на реформи и реформатори.

Покрай 10 ноември си мисля обаче друго – демокрацията ни порасна. Вече не е тийнейджър със съмнително поведение, мятащ се като риба на сухо между поредните реформатори с десни идеи. Обществото ни отдавна не обича и популистите. Видя се на последните избори, на които съмнителни ГМО партийки обещаваха промяна, но без да кажат как. И здравеопазването така. То отдавна се е превърнало в саркастичната Червена шапчица, възпята от „Ку-ку“, която не вярва на сълзи и празни обещания, а иска реален път – напред. Но продължава да припява зад ъгъла: „Бягам и се връщам, все една и съща -

шапката червена, а душата черна“...

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.