Снимки

„Бумът“ през последните години на масовия туризъм води в Рим все по-невежи, безхаберни и тъпи туристи – до този извод стигнаха дружно екскурзоводите на Вечния град на среща с журналисти. За връх на простотията на посетителите на италианската столица гидовете определиха въпроса, отправен неотдавна към техен колега от австралиец точно пред Колизеума: „Абе вие какво направихте с древните римляни? Ние аборигените ги пратихме в резервати, а вашите къде са?“ В екскурзоводската класация на туристическите безумия следва питането на американец: „Мойсей позирал ли е на Микеланджело, та го е изваял като истински?“ Пак свързани с гения на Ренесанса са още три недодялани въпроса, на които екскурзоводите са се чудели да плачат или да се смеят: „А Исус Христос позирал ли е за скулптурата „Пиета“?“, „Микеланджело присъствал ли е на Страшния съд, че го е нарисувал толкова хубаво?“ и „Защо ни доведохте в тази Сикстинска капела? За да стоим прави като наказани ли?“

Що се отнася до това кои са най-невежи сред туристите, екскурзоводите на Рим, повечето от които са изкуствоведи и дипломирани историци, поставят единодушно американците, следвани от австралийците. Първите в огромното си мнозинство обикновено въобще не си давали сметка къде се намират, да не говорим за това, че Ренесансът и цялата славна история на Италия били абсолютно бели петна в главите им. Що се отнася до вторите в класацията – австралийците, те пък изобщо не можели да проумеят как така някъде си могат да се натрупат цели 3000 години история! За тях светът започвал преди 300 – 400 години, тоест когато първите белокожи заселници идват на континента им. После идва ред на японците и южнокорейците, за които като че ли единствената цел на тяхната визита в италианската столица била да се нащракат с телефони и фотоапарати, а след това да показват до побъркване на близки и приятели къде са били. Най-образовани и ерудирани според гидовете на Рим били руснаците, които често дори допълвали беседите им с любопитни подробности за древните цивилизации. Те обаче имали друг дефект, от който може да настръхне косата на всеки италианец – след като похапнели от традиционните и обожавани от мнозинството чужденци римски блюда, руснаците питали без да им мигне окото: „Абе, няма ли наблизо някой Мак Доналдс, за да се наядем като хората?“ Най-потайни пък били китайците, които си имали собствени гидове и никой не можел да разбере нито какво им се приказва, нито какво ги интересува.

Като друг изблик на масовото безхаберие екскурзоводите определиха търсенето от туристи от близо и далеч на шедьовъра на Леонардо Да Винчи „Тайната вечеря“ в катедралата „Свети Петър“ в Рим. Ами лидерът на Ренесанса го е изографисал в магерницата на някогашния манастир „Санта Мария деле Грацие“ в Милано, където за радост все още може да бъде видян. Разбира се, ако поне десетина дни предварително успееш да си купиш билет за тази среща с величието на човешкия гений.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Калиниците в Асеновград с бели тиари на цветя

По подобие на кралската снаха Мегън Маркъл и калиничките в Асеновград украсиха тоалетите си на Еньовден с тиари. Техните детски диадеми бяха не с диаманти и рубини, а с изкуствени бели цветя и панделки. В допълнение всяка малка булка на слънцето бе със специална празнична прическа или плитки, сплетени старателно от майките им. Роклите на калиничките блестяха с елегантност и копринен разкош, украсени с дантели, бродерии и драперии.  

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.