Снимки

Повече от половината опасни стоки в Европа идват от Китай. Това става ясно от годишния доклад на Европейската комисия (ЕК).

Оказва се, че през миналата година в RAPEX - системата за бързо реагиране при наличието на опасни стоки (нехранителни) са получени 2201 сигнала, като от тях 1167 са за стоки от Китай. През 2017 г. сигналите за опасни стоки в страни от ЕС са се увеличили със 157, тъй като година по-рано броят им е бил 2044.

Интересно е да се отбележи, че като процентно отношение броят на сигналите за опасни китайски стоки остава без промяна. Въпреки това от данните е видно, че сигналите за опасните стоки с произход Европа са 26% от всички - общо 574, а през 2016 г. делът е бил 23 на сто.

Увеличението в процентно отношение се дължи основно на моторните превозни средства, които са предимно с европейски произход. През тази година ЕК отчита повишен брой сигнали за опасности, свързани с автомобили - например опасност от пожар.

Статистиката за 2017 г. показва, че най-много сигнали за опасни стоки е имало по отношение на детските играчки (29%), моторните превозни средства (20%) и дрехите и текстилните изделия (12%).

Най-много сигнали са подали властите в Германия (16%), Испания (10%) и Франция (9%). Големият брой сигнали от тези държави обаче не е повод за притеснение, защото те зависят от много фактори - големината на пазара, обем на вноса, както и от честотата на извършваните проверки, уточняват от комисията.

Справка в системата показва, че сигналите за опасни стоки от България са основно за дрехи и детски играчки. Опасностите са свързани основно с възможност за нараняване - например малки елементи по дрехите или играчките, които могат да бъдат откъснати от децата и погълнати. При част от подадените сигнали за опасни продукти става въпрос за наличието на непозволени химикали, както и опасност от електрически удар или предизвикване на пожар.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цените на зърното на борсите вървят надолу

Цените на зърното спадат на общоевропейската борса Euronext в Париж на фона на перспективата за търговска война между САЩ и Китай, която оказва натиск над всички основни икономически показатели и предизвиква масови разпродажби. Това показва проучване на специализираната организация за оценка на земеделските рискове Agritel, цитирано от АФП и БТА.

ЕС и Австралия започнаха преговори за търговско споразумение

В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заедно с министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и министъра на търговията Стивън Чиобо официално започнаха преговори за всеобхватно и амбициозно търговско споразумение между ЕС и Австралия, съобщиха от ЕК.

32 плажни капанчета на Слънчев бряг с нарушения

Общо 32 незаконни преместваеми обекта върху плажната ивица в Слънчев бряг не отговарят на одобрената от министъра на туризма схема и са без разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.