Снимки

Мигранти броят по 10 хил. лв., за да станат български граждани. Чужденците търсят посредници най вече в района на столичния булевард „Мария Луиза“, където има най-голяма концентрация на вече получили разрешение за пребиваване в страната ни. Това са предимно чужденци, които повече от 10 години живеят в България, запознати са с нашето законодателство и имат достатъчно контакти в институциите.

Първата част от изискването е чужденецът да получи разрешение за постоянно пребиваване на територията на страната от МВР. Три години по-късно той може да подаде молба за натурализация в Министерството на правосъдието и да придобие българско гражданство, което му отваря вратите на ЕС. За целта обаче трябва да отговаря на няколко условия. Улеснение представлява и сключването на брак с българка. Тогава документите са му почти гарантирани.

Точно поради тази причина в района на женския пазар вече върви и търговия с булки за новопристигналите бежанци, които искат да получат наше гражданство. Посредниците подсигуряват жени от ромски произход, които имат лични карти. Ако мигрантът се съгласи да брои 10 хил. лева, част от парите отиват за ромката, която ще се венчае за него. Според информация от араби, които живеят у нас, циганката прибира не повече от 1000 лева. Останалите пари отиват за посредника. С тях той трябва да подготви документите и да „почерпи“, където е нужно.

„Има един мъж на име Али, който прибира парите. Той има магазинче на ул. „Цар Симеон“. Познаваме го от години. Помага на цялата арабска общност. Явно е решил да изкара някой лев от тази помощ. При него отиват каналджиите, които му докарват клиентите“, обясни арабин от същата улица пред „Монитор“.

Вече много мигранти избирали да раждат децата си в България. Така те моментално получавали наше гражданство. Когато пък детето има документи, родителите му също по-лесно можели да се доберат до така желания паспорт на Република България. Очакванията са през 2017 година по тази схема да има поне 1000 нови българчета от сирийски и афганистански произход.

Родените у нас деца получавали по-лесно българско гражданство.

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Илинден е, внимавайте с морето и с гостите у дома

Българската православна църква почита днес паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

50 млн. лева ни носи окултният туризъм

Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.