387 седкмокласници чакат свободния прием, за да бъдат приети в гимназия

387 седкмокласници чакат свободния прием, за да бъдат приети в гимназия

387 седмокласници от 1388 подали заявления за участие в третия етап от приема не са класирани, съобщи за „Монитор“ шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. Те ще трябва да изчакат свободния прием, за да бъдат приети в гимназия.

„Тези ученици не са класирани, тъй като не са подали разумни желания за прием. Те са подали малко желания и балът не им достига за класиране в тези паралелки или просто са подали заявления за училища с висок бал, а техният е твърде нисък“, обясни Кастрева.

Понеделник ще бъдат обявени всички останали свободни места. Към момента незаетите са 927, затова ще има място за всички неприети, увери шефката на столичния инспекторат. Техният брой обаче може да се промени, ако някой от класираните 1 001 кандидати не се запише, или пък друг от вече записаните изтегли документите си.

За участие в т.нар. четвърто класиране учениците трябва да следят графика във всяко от училищата, които обяви свободни места, тъй като то е децентрализирано. „От 3-и до 10-и септември продължава процедурата по четвъртия етап. Всяко училище има график на приемане на документи, класиране, което отново става по бал, и записване“, обясни Кастрева. Тя подчерта, че при кандидатстването учениците трябва да предоставят оригинала на свидетелството за завършено основно образование. „Затова и не може да се кандидатства едновременно във всички училища. Учениците трябва да изберат най-приоритетното за тях“, посочи шефката на образователния инспекторат. Тези, които вече са приети и записани, но искат да участват в 4-то класиране, пък трябва да изтеглят оригинала на документите си. Така обаче някой друг може да го заеме, защото ще бъде обявено за свободно.

След трето класиране има разместване при гимназиите, които заемат 3-о и 4-о място. 164-а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ слиза на четвърто, тъй като там е имало 5 останали бройки за младежи. Последното класирано от тях е с бал 416, затова 73 СУ „Владислав Граматик“ се качва на трето място.

Класираните ученици трябва да се запишат в петък с оригинала на свидетелството си за завършено основно образование и медицинско, ако ще бъдат в професионална паралелка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.