Снимки

Ако на земята е имало човек, който наистина да знае нещо за Вселената – то това беше Стивън Хокинг. Видният британски физик и космолог, автор на бестселъра "Кратка история на времето" обаче вече не е между живите - почина на 76-годишна възраст, в съня си в дома си в Кембридж, а по ирония на съдбата смъртта му съвпада със 139-годишнина от рождението на Алберт Айнщайн. И за да продължим със съвпаденията – Хокинг е роден на датата на 300-ата годишнина от смъртта на Галилео Галилей – 8 януари 1942 г.

Хокинг бе поразен от амиотрофична латерална склероза още на 21-годишна възраст. Лекарите му дават едва две години живот и за щастие Стивън Хокинг става един от най-дълго преживелите с болестта хора в света. "Хокинг въплъщава идеята за чист безтелесен интелект", пише навремето в. "Таймс". По-голямата част от живота си той прекарва в инвалидна количка, лишен от възможността да се движи и да говори, и принуден да общува чрез компютър. Още от дете Хокинг страда от липса на добра физическа координация. "Хич не ме биваше в игрите с топка, а почеркът ми отчайваше учителите", признава ученият. Въпреки това съучениците му го наричат "Айнщайн". Години по-късно на него вече ще се гледа като на наследник в редица отношения на Алберт Айнщайн – гения-знаменитост. "Никой след Айнщайн не е ангажирал по този начин широката общественост. Той се превърна в икона с ум, с какъвто не са надарени обикновените смъртни. Хората невинаги разбират думите му, но знаят, че той е брилянтен. Човешкият елемент в неговата борба също привлича масовото внимание", казва известната астрономка и директорка на обсерватории "Карнеги" Уенди Фридман.

Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени, правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората. Те го възприемат и като символ на човек с интелект, способен да достигне звездите, но същевременно толкова осакатен, че не може да направи нищо за себе си. Повечето хора свързват Айнщайн с уравнението e=mc2, без да разбират значението му. Въпреки своите сложни трудове, също непонятни за по-голямата част от човечеството, Хокинг е разбираем с това, че търси отговорите на вечните въпроси, които всички си задават, отбелязва космологът Майкъл Търнър от Чикагския университет.

 

Вярвайки, че е роден да бъде учен, Стивън Хокинг казва: "Моята цел е съвсем проста. Искам да разбера откъде произлиза Вселената, как и защо е възникнала и как ще настъпи краят й".

Вселената занимава Хокинг още от ранната му младост. Първоначално той иска да следва математика в Оксфорд, но по това време учебното заведение не предлага обучение по предмета и Стивън Хокинг записва физика. По-голямата част от работата му е насочена към обединяването на двата крайъгълни камъка на съвременната физика - Общата теория на относителността на Айнщайн, която касае естеството на времето и пространството, гравитацията и мащабните феномени, и квантовата теория за поведението на субатомните частици - най-малките частици във Вселената. Един от най-значимите си успехи Стивън Хокинг постига през 1974 г. Тогава ученият открива, че черните дупки излъчват термична радиация, причинена от квантови ефекти. По този начин Хокинг обединява три отделни до този момент раздела на физиката - квантовата теория, общата относителност и термодинамиката. През същата година, едва 32-годишен, той става един от най-младите членове на Кралското дружество - най-престижната научна институция на Великобритания.

 

През 1979 г. Стивън Хокинг тръгва по стъпките на Исак Нютон, ставайки Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Ученият заема поста в продължение на 30 години.

Хокинг получава възможността да тества гравитационните теории на Нютон през 2007 г., когато на 65-годишна възраст участва в полет, симулиращ условията на безтегловност. Ученият не възприема преживяването просто като подарък за рождения си ден, а като възможност да покаже, че инвалидността не е пречка за постигане на целите. "Хората нямат бъдеще, ако не се насочат към космоса. Изправени сме пред нарастващ риск животът на Земята да бъде заличен от бедствие - внезапно глобално затопляне, ядрена война, генномодифициран вирус или друга заплаха", казва Хокинг.

Преди време ученият сподели, че макар да има потенциал да допринесе за изкореняването на болестите и бедността, изкуственият интелект крие и заплахи.

"В краткосрочен аспект създаването на изкуствен интелект може да е най-голямото събитие в историята на нашата цивилизация. Освен ползите обаче изкуственият интелект крие и заплахи - появата на мощни самостоятелни оръжия или на нови средства малцина да потискат множеството", заяви Хокинг през 2016 г.

 

"Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето". Книгата, предизвикала сензация и продадена в над 10 милиона екземпляра по света, затвърждава имиджа на Хокинг на гений и знаменитост както в научната общност, така и сред широката публика.

Постиженията на Стивън Хокинг му носят "безчет" отличия, но не и най-голямото признание за всеки учен - Нобелова награда.

По времето, когато пише "Кратка история на времето", ученият вярва, че човечеството някой ден ще проумее Божията мисъл.

Хокинг е автор на множество прозрения, които ще останат в историята. Едно от тях е, че Вселената няма особен смисъл, ако в нея не живееха любимите ти хора. Хокинг има три деца, които съобщиха и вестна за смъртта му.

Сега Вселената осиротя без Стивън Хокинг.

 

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малък метеорит се вряза в небето на Русия

Малък метеорит се е взривил в небето близо до гр. Липецк в Русия миналата седмица, съобщава онлайн изданието CNET. Това се е случило на 21-ви юни малко след 4 ч. сутринта местно време, като няма данни за пострадали и нанесени щети.

Девет държави си правят военен ЕС днес

Днес 9 държави ще положат основата за нов механизъм за европейско сътрудничество в областта на отбраната – „Европейска инициатива за интервенция“, съобщи „Фигаро“ пред френският министър на отбраната Флоранс Парли.