386 души с обезщетение за осиновяване на дете до 5 г.

386 души с обезщетение за осиновяване на дете до 5 г.

Само трима от новите попечители са мъже

386 души са получили обезщетение за осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината.

Само 3-ма са мъжете, ползвали такъв тип обезщетение, става ясно още от данните на НОИ. Жените, имащи право на отпуск за отглеждане на осиновено дете, пък са 383.

Общата изплатена сума от института за всички 386 души, ползвали обезщетение за отглеждане и грижа на осиновено дете до 5 години, е 888 550 лева. Малко над 43 лева е среднодневното обезщетение на жените осиновителки, като за разлика от тях мъжете са получавали 30 лева на ден, сочат още данните на НОИ за първите три месеца на тази година.

Право на 365 дни отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст имат хората, решили да осиновят дете. Те трябва да са осигурени за общо заболяване и майчинство с вноски във фонд “Общо заболяване и майчинство” на държавното обществено осигуряване.

Този вид отпуск беше въведен с изменения в Кодекса на труда, които влезе в сила на 1 юли 2018 г. Ако след изтичане на срока на получаването на обезщетението, който е 365 дни, детето не е навършило 2-годишна възраст, до края на втората му годинка осиновителката може да не се върне на работа, а да реши да ползва отпуск за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст и да получава обезщетение в размер на 340 лева месечно.

Дневното парично обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска

при раждане на дете или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.
Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, разясняват още от Националния осигурителен институт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.