Снимки

Европейският съд в Люксембург вече е запознат с делото „Калиакра”, образувано от ЕК срещу България и се очаква неговото решение, съобщиха съдии от ВАС. Това е една от най-сериозните наказателни процедури на ЕС срещу България и касае застрояването на една от най-емблематичните защитени територии, част от мрежата „Натура 2000“.

Българското дружество за защита на птиците внесе жалба до ЕК през февруари 2008 година във връзка с проектите за ветроенергийни паркове и строителство в района на Калиакра. В мотивите бе отбелязано, че Калиакра е емблематичен пример как зад иновации и инвестиции се маскира престъпно посегателство над биоразнообразието.

ЕК повдигна обвинение срещу България в Европейския съд, защото счита, че страната ни не е изпълнила задълженията си по обявяване на цялата територия на орнитологично важното място „Калиакра” за защитена зона от „Натура 2000“. Също така страната ни не е изпълнила задължението си по Директивата за птиците строго да защитава територията на ОВМ Калиакра, която е била класифицирана като защитена зона от „Натура 2000“, но не е обявена като такава, тъй като са одобрени проекти на 6 фирми за изграждане на ветрогенератори. Страната на практика не взела подходящи мерки за предотвратяване влошаването на състоянието на естествените местообитания и обезпокояването на видовете, за които са определени защитените зони за птици „Калиакра” и „Белите скали”, както и „Комплекс Каликара”.

През 2012 година ЕК изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Последва приемането на мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, зачитащи решенията за одобрени, но предвиждащи нереализираните в период от 5 години проекти да губят правното си действие. В защитената зона Калиакра” все още има актуални проекти, без обаче да се включват ветроенергийните мощности.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

И в неделя ще има дъжд, но с повече слънце

Времето в неделя ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали. Ще духа слаб запад-северозападен, в Източна България - източен вятър. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие отслужиха в Троянския манастир

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие бе отслужен в Троянския манастир от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий пред чудотворната икона на Света Богородица. Сред присъстващите бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провежда молебенът.

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.