Снимки

Визитка:

 

Родена е през 1968 година в София

Завършила е Медицинския университет във Варна

Има магистратура по психология във Великотърновския университет и магистратура във Варненския медицински университет по здравен мениджмънт

Работи с Центъра за спешна помощ във Варна

Председател на Националната асоциация на работещите в спешна помощ

 

 

- Доктор Кателиева, общопрактикуващите лекари започнаха поетапни протести, но спешните медици изненадващо излязохте с друга позиция – отказахте да ги подкрепите. Дори се разграничихте от тях. Защо?

- Ние, спешните медици, не се присъединяваме към решението на Националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) за преминаване към ефективни стачни действия. За първи път през миналата година бяха приети нормативни актове за спешната помощ, с които бяха въведени правила и ред в сектора. За първи път беше приета концепция, при това работеща, и финансова рамка, написан бе нов медицински стандарт по спешна медицина в унисон с европейските изисквания, включващ и триажа, и правилата за стандартизирано оборудване на санитарните автомобили, хеликоптерния транспорт, преоборудването с модерна техника на всички спешни приемни отделения в повечето областни болници. За първи път някой извади спешната помощ от ъгъла и я постави под закрилата на държавата. На нас беше погледнато като на структура, която трябва да се развива и да бъде наистина спешна помощ, а не 24-часово лекарско дежурство за населението, за каквото ни имаха в последните години. Поради тези причини ние не сме съгласни с БЛС, не искаме оставката на този здравен министър и не сме против нормативните промени в спешната помощ. За разлика от нас колеги от общинските и частните болници обжалват във ВАС редица медицински стандарти, включително и този за спешната помощ.

- Има ли опасност обжалването да спре положителните промени в спешната помощ, къде най-силно ще удари то?

- Докато не се произнесе ВАС по новия стандарт, продължава да действа старият от 2010 година. Той беше добър за времето си, но към днешна дата е безкрайно остарял и не се приема от Европейската асоциация по спешна медицина и европейските структури, които осигуриха 86 млн. евро за реформата на спешната помощ по програма „Региони в растеж”. Това спира както нормативните промени, така и тяхното финансово обезпечаване, които се финансират с новия стандарт и концепцията.

- Тоест, ще бъдем лекувани спешно, както досега?

- Да, както досега. Старият стандарт устройваше общопрактикуващите лекари, на които Законът за лечебните заведения и Законът за здравното осигуряване вменява да осигуряват 24-часово медицинско обслужване на населението. Питам: колко неотложни кабинети са разкрити на територията на страната, че личните лекари да си позволят да протестират спокойно така, сякаш е осигурена здравната грижа за пациентите им?

- Знае ли се къде има и къде няма такива неотложни кабинети, които да поемат болните в извънработното време на техните джипита?

- Има в областните градове, но не във всички. Например в Силистра и цяла Силистренска област няма кабинет за неотложна медицинска помощ. При положение че 24-часовото обслужване се заплаща на общопрактикуващите лекари като капитация, защо няма такива структури. Освен това кой и как ще поема обслужването на хората от техните листи, когато протестират сега. По думи на активисти от тяхното сдружение, дежурни кабинети били разкрити в практиките в местата, където се стачкува, но не казват къде точно. От една седмица питам и председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, и лекари как така ще протестират ефективно, след като не са гарантирали на пациентите си 24-часово обслужване. Най-вероятно отново разчитат на структурите на спешната помощ, на 34 спешни приемни отделения в страната, които работят на границата на възможностите си, и 158 филиала. Някой попита ли ни дали сме в състояние да поемем този поток от хора и ще можем ли да отговорим на техните изисквания, както и какво могат да получат от нашите кабинети. Никой не го направи. По тази причина ние не се присъединяваме към тези протести и заявяваме, че отговорност за последиците трябва да понесат тези, които ги организират. Ако бъде проявена агресия срещу някого от нас, спешните медици, по време на този протест, че сме закъснели, не защото не сме достатъчно бързи и ефективни, а защото сме претоварени, организаторите на протестите трябва да понесат отговорност. В цял свят, когато лекарите правят ефективни протести, се организират достатъчен брой екипи, които да поемат болните. У нас подобна организация не е създадена.

- Защо въпреки увеличените средства нивото на медицинските услуги остава едно и също като цяло?

- Проблемът е сериозен още в организацията на медицинската помощ в България. Нормативната база е остаряла още преди години. Непрекъснато й се пришиват кръпки с някакви промени. За първи път един здравен министър само за една година направи толкова много неща – и в законите, и в поднормативните актове. Когато всичко беше готово, едни лекари ги дадоха на БАС. Къде бяха тези лекари цяла година, когато се обсъждаха тези промени.  Изглежда, са засегнати някакви техни интереси, за да го правят чак сега. Не можем непрекъснато да отричаме, да се жалим, да не сме съгласни. Какви са реалните предложения на общопрактикуващите лекари, че да протестират? Какви са реалните предложения на Българския лекарски съюз, за да откаже да подпише националния рамков договор и дори да не желае да приеме служебния рамков договор? Къде са нашите реални предложения като съсловие? Или можем само да бъдем недоволни и несъгласието ни да се стовари върху хората. Вече тръгнаха коментари по адрес на нас, спешните медици, че сме купени с повишаването на заплатите. Искам да поясня, че месечните възнаграждения на хората в спешните центрове и спешните приемни отделения за януари и февруари са същите, каквито бяха и преди.

- Искате да кажете, че лекарите в спешните центрове не взимат 1500, а медсестрите 900 лева заплати?

- Засега не, но въпреки всичко ние няма да излезем на протест. Парите са само обещани засега, но нито един лекар няма да излезе на улицата, нито пък ще откаже прием на пациент.

- Това ваше лично мнение ли е, или е консолидиран отговор на спешните медици?

- Разговаряла съм с колегите. Това е тяхно мнение, на 1500 човека, работещи в центровете за спешна помощ и спешните приемни отделения.

- Впрочем вече по-спокойно ли влизат колите на спешна помощ в гетата? Придружават ли ви полицейски коли все още?

- И този въпрос опира с атакувания в съда стандарт за спешната медицинска помощ. Той предвижда спешните медици в центровете и в спешните приемни отделения да разполагат с паникбутони. Сега такива няма. В документа е отбелязвано, че в триажните протоколи за спешните повиквания ще се задават въпроси, по които да се прецени дали екипът ще бъде в безопасност, когато отиде на адреса. При съмнение за агресия той ще бъде придружен от полиция. Министерството на здравеопазването е планирало мерките за безопасност, но не е ясно кога те ще влязат в сила.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.