Снимки

32 български общини имат нужда от финансова инжекция, става ясно от анализ на Министерството на финансите (МФ). Така броят на общините, които отговарят на три или повече от критериите за финансово оздравяване през 2017 г. намалява с 4, тъй като през миналата година нужда от финансова подкрепа са имали 36 общини.

През 2017 г. от списъка отпадат 15 общини, тъй като приетите от тях мерки за справяне с финансовите проблеми са довели до положителни резултати. Въпреки това, нови 11 града ще се нуждаят от средства през тази година.

До момента от финансовото министерство са предоставени безлихвени заеми за оздравяване на две общини. Това са Перник, на който са дадени съответно 4 млн. лв. и Белово - 2 млн. лв. „Дейността на общините се контролира на месечна и тримесечна база с цел недопускане неизпълнение на поетите ангажименти, постигане на финансова устойчивост и възстановяване на получените от централния бюджет заемни средства“, обясняват от МФ.

Препоръчително е и общините да приемат и изпълняват оздравителни планове при наличие не само на три или повече от показателите, но и при индикации за достигане на критични стойности по един или повече от всички наблюдавани показатели.

От министерството допълват още, че като цяло българските общини подобряват събираемостта на местните приходи. През 2016 г. броят на общините с отрицателно бюджетно салдо достига 60, което представлява 22,6% от всички общини на територията на страната. През 2015 г. общините с отрицателен бюджет са били 156.

Освен това през миналата година се е повишило и средното равнище на събираемостта на данък недвижими имоти и данък превозни средства. Така през 2015 г. средното равнище на събираемост на данък недвижими имоти е бил 68,32%, а през 2016 г. скача на 73,43 на сто. При данъка за превозните средства увеличението пък е от 6,18 на сто, като новият процент е 69,58%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.