Газът с още 10% надолу, парното пада с поне 7 на сто

От 1 юли

Газът с още 10% надолу, парното пада с поне 7 на сто

Цената на синьото гориво наполовина по-ниска за година

Нов спад на цената на природния газ с близо 10 на сто очаква “Булгаргаз”. Прогнозата на държавната газова компания е, че от 1 юли тарифата на синьото гориво ще падне с още 31,13 лева до 281,08 лева на 1000 кубични метра (без ДДС и акциз).

Това, според енергийни експерти, трябва да доведе до намаление на цената на топлинната енергия с най-малко 7 на сто. Сметката се базира на това, че

синьото гориво има дял от около 70 на сто при

формирането на цената на парното и топлата вода. Експертите обясниха, че цените от 1 юли ще се определят основно от това, че от тогава за топлофикациите започва нов регулаторен и ценови период. Така че освен цената на природния газ, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще гледа и исканията им за размера на инвестициите, за недовзети приходи през последната една година и други.

Така че, дали и какво намаление ще се получи на топло тарифите действителност, ще стане ясно от доклада на КЕВР, който трябва да е готов след 10-и юни. При последното и най-голямо досега поевтиняване на природния газ, регулаторът одобри скромно намаление на тарифите на топлофикациите. На 1 април цената на синьото гориво падна с 23 на сто, като това се отрази в намаления за парното в рамките на 0,17%-11,5% за различните градове, като в София, където се концентрирани топлофицираните сгради то беше с 5,64%. Едновременно с това обаче КЕВР смъкна сериозно цените на електричеот ската енергия, произвеждана от топлофикациите. Засега последното се отрази само в икономии за НЕК, но вероятно от 1 юли ще бъде калкулирано и в сметките на крайните потребители.

Последно парното поевтиня на 1 октомври миналата година, в началото на отоплителния сезон. И тогава

КЕВР обаче не даде пълното намаление

съобразно спада на газовата тарифа, а остави буфер от 5%.

Очакваният спад на цената на природния газ от “Булгаргаз” обясниха с очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през третото тримесечие на 2016 г., както и на по-ниския курс на лева към щатския долар. Спадът на цената на газа у нас е в пряка връзка с поевтиняването на петрола, тъй като формулата, по която се изчислява цената на руския газ е обвързана с петролни деривати. Освен това тя отразява промяната в техните котировки за 9 месеца назад.

Ако КЕВР одобри прогнозираното от “Булгаргаз” намаление на цената, то в сравнение с началото на 2015 година спадът на газовата тарифа ще е с над 53%.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.