Зрящи и незрящи ще сменят ролите си в „Диалог на тъмно“, който ще се проведе за първи път във Варна. Така виждащите ще получат бастунчета и ще трябва да се справят с няколко задачи в пълен мрак. По този начин поне за кратко ще усетят какъв е животът без светлина. Събитието се организира от международната платформа „Диалог на тъмно” съвместно с Федерация Спорт за хора със зрителни увреждания. Представители на различни сектори - местна власт, администрация, граждани, представители на уязвими групи, неправителствен сектор, бизнес, култура, изкуство и медии ще се срещнат на тъмно и ще дискутират обществено значими теми. „  Влиза се в пълен мрак, където незрящи водят процеса на диалог и опознаване, тъмнината изравнява различията, спомага за повече диалогичност и сътрудничество, докато на светло често имаме предразсъдъци на базата на видимото“, обясни организаторът на събитието Евгени Митев. Той обясни, че 12 зрящи от различни сфери влизат на тъмно, като преди това са им раздадени бастунчета. Влизайки в пълен мрак те трябва да се опознаят, да си направят по едно кафе и да започнат диалог. Тези задачи се подкрепят от незрящи, които са специално обучени за това. След около час на тъмно се палят свещи или лампи и диалогът вече продължава на светло. обсъждат се разликите, както и в зависимост от гостите, могат да се обсъдят наболели обществени теми и какво може да се предприеме

Събитията са безплатни и ще се проведат във Варна – от 19-ти до 22 януари в Съюза на слепите. Местата са ограничени. Желаещите могат да резервират място на тел. - 0883 77 77 10

"Диалог на тъмно” е модел за социално предприемачество за незрящи, основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Собственик на мебелна верига се кандидатира за кмет на Пазарджик

Собственикът на мебелна верига и общински съветник в Пазарджик Благо Солов оповести, че ще се кандидатира за кмет в предстоящите през октомври местни избори. Бизнесменът всъщност ще се бори за втори път на кметските избори, след като преди 4 години успя да събере 14,58 % от доверието на гласоподавателите в общината.

Бг ученици сладкари с приз в Италия

Отборът на България спечели първо място в категорията за десерти на международното състезание за приготвяне на здравословна храна, което се проведе в град Казарго, Италия.