Снимки

Почти 418 хил. българи са стегнали куфарите за екскурзии в чужбина през миналия месец, като броят им се увеличава с 11,8% спрямо ноември 2016 г., показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо увеличение на годишна база се наблюдава при пътуванията към Обединеното кралство – с 22,2%. На второ място се нарежда Германия с ръст от 21,6 на сто.

Сънародниците ни заминавали зад граница най вече за да ходят

 

на гости на свои близки и приятели

 

както и за обучение или пък за да посещават културни и спортни събития. Близо 30% пък са пътували по работа, а 26 на сто за да си починат и да посетят различни чужди забележителности.

Оказва се, че в топ 3 на най-предпочитаните дестинации през ноември са били Турция, за където са се отправили 109 хил. българи, Гърция – посетена от почти 75 хил. и Румъния, в която са пристигнали 41 хил. нашенци. Други предпочитани страни са били Сърбия, Германия, Македония, Италия, Австрия, Обединеното кралство и Испания.

От НСИ отчитат и ръст при посещенията на чужденци в България. Общият брой на чуждите граждани, които са предпочели нашата страна през миналия месец, е 556 хил., или с 6,1 на сто повече в сравнение с година по-рано.

 

Увеличават се туристите, които идват както със служебна цел

 

така и тези, които искат да релаксират у нас. Транзитните преминавания през родината ни пък са 28,2% (156,6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2017 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 56%, или с 5% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Увеличават се посещенията от Полша - с 11,6%, Гърция - с 6,5%, Румъния - с 6,3%, Обединеното кралство - с 5,5%. В същото време обаче спад се отчита при посещенията на граждани от Франция - със 7,2%, Австрия - с 4,8%, Италия - с 2,7%, и Германия - с 2,3%. Повече туристи са регистрирани от т.нар. други европейски страни - с 8,3%, като

 

най-голям е ръстът на туристите от Сърбия

 

- с 14,3%.

Според данните и чужденците идват в България за да се виждат със семейства си, както и да се забавляват на различни събития. Една трета от тях пък идват за почивка.

Челна позиция по най-много туристи заема Румъния – с 128,4 хил. посещения. Гърците пък са били 96,9 хил., а турците – 89,5 хил. Гражданите на Македония, Сърбия, Германия, Украйна, Италия и Франция също са проявявали интерес към родината ни през миналия месец.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.