Снимки

Срокът на валидност на паспортите да бъде увеличен от 5 години на 10 години. Такава промяна в Закона за българските документи за самоличност ще предложи МВнР с оглед на практиката в повечето европейски страни, обяви в ефира на БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Освен това най-голямото облекчение, което ще усетят българите зад граница, е възможността да подадат онлайн заявленията за издаване на български документи, обясни също така тя във връзка с издаването на новите паспорти.

"Повечето от нашите съграждани живеят по-далече от местата, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи. До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път", уточни Захариева. И допълни във връзка с административната реформа и мерките срещу бюрокращината: "Това, което предвиждаме като изменение в закона, който има електронен подпис да може, а който няма да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни и да трябва да го получи лично в консулската служба. Ще се ходи само веднъж до консулската служба. Съкращаваме и сроковете в закона. 60 дни ще е нормалната услуга, сега е 90. Ще има и възможност за получаване на документите с куриери, когато сте подали лично. Идеята е да съкратим ходенето и то да бъде само веднъж. Намалихме и таксите, едната със 100% за получаване на свидетелство за съдимост, а другата с 25%. Правим анализ и на други такси.".

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.