Снимки

* Добре е, че диалогът между централна и местна власт става все по-добър

* Подготвихме 30 проекта за възстановяване на сгради, които са паметници на културата

* Ще ремонтираме над 40 улици в старата градска част, за да запазим облика й

 

- Г-н Панов, преди броени дни получихте приза Кмет на годината. Какво означава той за вас и как посрещате това признание?

- Приемам тази награда като признание за усилията ни да работим заедно за просперитета, авторитета и престижа на община Велико Търново. Тази награда е не само за мен, а и за всички великтърновци, на които благодаря за подкрепата в онлайн гласуването. Радвам се, че вече шест години работим заедно за това старата българска столица да има съвременен европейски облик. Приех наградата по този начин не от куртоазия, а воден от убеждението, че успехът се постига в екип, а не сам. От друга страна, наградата е и признание за нарасналата роля и авторитет на местното самоуправление в България. Използвам случая и да благодаря на колегите ми кметове от Националното сдружение на общините в България и да им кажа, че ние сме най-силната неправителствена организация. През последните години гласът ни започна да се чува все по-ясно. Бих искал да изкажа благодарност и на правителството, тъй като диалогът между централната и местната власт става все по-добър.

- Вие сте кмет на старата столица вече втори мандат. Кои са нещата, с които най-много се гордеете през тези години?

- Шеста година имам честта, но и отговорността да бъда кмет на община Велико Търново. Най-много ме радват позитивните демографски показатели на общината. Нарастването на населението – естествен и механичен прираст, показват, че в голяма степен сме постигнали стратегическата си цел - да правим Велико Търново и общината още по-добро място за живеене, още по-привлекателно за нашите гости от цял свят и още по-желано за реализация на инвестиционни проекти. Гордея се с факта, че безработицата е под 3%, като само за последната една година има открити няколкостотин нови работни места. Градът и общината привличат хора от близо и далеч, които идват да учат, да работят, да създадат своите семейства и да отгледат децата си тук. Гордея се с подобрената градска среда, с реализираните проекти, които носят удовлетвореност на хората. С факта, че изпълнихме друга наша стратегическа цел - да посрещнем годишно 1 милион туристи.

- А с какво не успяхте да се справите и какво стои още като предизвикателства пред вас?

- Постигнахме много в подобряването на обществената инфраструктура, но в тази сфера има още много какво да се желае и да се направи. Проблемите в тази област бяха трупани и не бяха решавани с десетилетия! За да живеят гражданите в още по-добри условия, предстои още много работа в реализацията на проект за интегриран градска транспорт. За пръв път от десетилетия започваме ремонт на над 40 улици и инфраструктура в старата градска част при запазване на уникалния му и автентичен облик. Предстоят значителни подобрения на инфраструктурата в западна промишлена зона.

- Велико Търново е един от градовете с най-успешно и динамично развиващ се туризъм. Какво още предстои да свършите с екипа си в тази посока?

- Туризмът и свързаните с него индустрии „произвеждат“ 47% от брутния регионален продукт. Старата столица има перманентен туристически сезон и предлага на практика всички видове туризъм, без морския. Работим върху подобряване на туристическата инфраструктура, услугите, логистиката, атракциите, събитията в областта на културата, изкуствата, науките и образованието, които да привличат още туристи от цял свят. След реализация на проект за социализация на крепостта Трапезица заедно с крепостта Царевец се превърнаха в най-големия музей на открито на Балканския полуостров. Предстои реализацията на втори етап на проекта за разширяване на уникалния Мултимедиен посетителски център „Втора българска държава“.

- В икономическо отношение как се развива старата столица и какви са перспективите в това отношение – проекти, инвестиции, бъдещи заявени намерения?

- Велико Търново е сред шестте водещи града в България по отношение на икономическия растеж. Все повече млади хора след завършване на висшето си образование предпочитат да останат и да се реализират тук в професионално отношение. Много хора пък вече искат да преместят бизнеса си в града. През последните 5 години инвеститорският интерес към Велико Търново и региона е устойчив и нарастващ през последната година. Около 30% са се увеличили сделките с недвижими имоти, върху които е планирано или вече се работи по реализация на инвестиционни проекти. Нови или разрастващи се бизнеси, проекти в областта на аутсорсинга и високите технологии имат важен принос както в растежа на местната икономика, така и в практическото решаване на проблема с безработицата и по-високия жизнен стандарт.

- Как общината се възползва от средствата по европрограмите?

- Община Велико Търново е сред първите пет общини в България, които най-успешно и ефективно работят по реализацията на проекти с европейско финансиране. Една разходка в града дава ясна представа колко много и социално значими са обектите и услугите, които са реализирани и се реализират с помощта на европейското финансиране. Започва реализацията на най-големия ни проект по оперативна програма „Региони в растеж”, който предвижда цялостно обновяване на старата част на града и кварталите Чолаковци, Бузлуджа и Варуша. Целта е инфраструктурата да стане по-удобна както за гостите, така и за жителите на Велико Търново. По европрограмите ще кандидатстваме също за изграждане на Експо център, който ще бъде в района край Националния военен университет. В началото на следващата година ще стартира и конкурсът за проект на района на старото военно училище.

- Велико Търново е един от водещите центрове в областта на спорта. Как общината подпомага развитието на местния спорт?

- През последните години инвестициите в спортна инфраструктура и съоръжения са над 7 млн. лв. След основен ремонт стадион „Ивайло“ се превърна в един от 5-те най-добри стадиона в страната. Построихме многофункционална спортна зала, множество спортни площадки с фитнес уреди на открито. Активно работим по реализацията на проект за тренировъчно игрище със сектор за лекоатлетически хвърляния, западно от стадиона. Имаме близо 80 лицензирани спортни клуба, за които полагаме грижи. Работим както по програми за високо спортно майсторство, така и за развитието на масовия спорт, особено сред децата и младите хора.

- Един от сериозните въпроси е този със старите рушащи се къщи във Велико Търново. Как може да се реши този проблем?

- Благодарен съм на правителството, на Министерство на културата и на НИНКН за разбирането и усилията да започнем да работим по решаването на този проблем с натрупване на проблеми от над 30 години. Шестте изнесени териториални звена на НИНКН, които бяха създадени, заработиха бързо и вече дават своите позитивни резултати. Имаме готови 30 проекта и започна работата по възстановяването на част от сградите, които са частна собственост, но имат статут на паметници на културата и са част от уникалния архитектурен и културен пейзаж на Велико Търново.

- В навечерието сме на предстоящия зимен сезон. Готова ли е общината за зимата и как ще гарантирате, че фирмите изпълнителки няма да имитират дейност по почистването?

- Напълно готови сме да посрещнем зимата. Техниката, консумативите и екипите са осигурени. А онези, които ме познават и имат опит от съвместната работа с мен, знаят, че като офицер не търпя имитации на дейност в никоя сфера.

 

Визитка:

Роден е на 4.10.1967 г.

Завършва публична администрация във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и машинно инженерство във ВНОВУ „В. Левски”

От 2002 г. е управител на общинското предприятие „Царевград Търнов”. От 2011 г. е кмет на община Велико Търново

Преди броени дни бе отличен с приза „Кмет на 2017 година“

Наградата бе връчена от българския еврокомисар Мария Габриел и е в категория "Голяма община"

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.