Снимки

247 души, работещи по Черноморието без сключени трудови договори, е установила по време на проверки в активния сезон Главната инспекция по труда. За инспекцията статистически това означава 60 процента увеличение на установените нелегално заети в туристическия бранш, при положение че сезон по-рано изловените са били 155. Има ръст, предполагам има и задоволство от свършена работа. Работодателите ще бъдат глобени по Кодекса на труда със санкции от 1500 до 15 хиляди лева и в крайния отчет сигурно ще присъства положителната оценка за изпълнението на контролните функции на ведомството.

По време на сезона са били проверени 34 800 служители и на този фон изловените 247 нередовни са направо прашинка, която не я лови дори статистическата грешка при обработката на информация. Според нея излиза, че един "нелегал" се пада  на всеки 140 законно ангажирани труженици от сферата на туризма по българското море.  Ако беше така и браншът и хазната би трябвало да са доволни, че сивият сектор е капка в морето в пряк и преносен смисъл. 

Всеки, който е посещавал обаче Черноморието или има роднини със сезонен бизнес по морето, ще се усъмни в горната пропорция. Самият брой на заетите в туризма е в голяма степен неизвестна величина, която е в диапазона от около 60 хиляди души по официални документи докъм 110-120 хиляди, колкото е бил обслужващият туризма персонал през 2009 по данни на НСИ. Една част от заетите може наистина да са си намерили постоянна работа във вътрешността на страната или в чужбина, но по-вероятно на фона на познатите лоши практики друга немалка част от тях да са преминали от официалните ведомости за заплати в сивия сектор, спестяващ от осигуровки и данъци.

"Ти довечера няма да идваш, защото ще имам проверка!" - репликата е от собственик на малко кръчме във вътрешността на страната към сервитьор и барман, който няма нито трудова, нито здравна книжка. Системата за ранно оповестяване на полицейски, санитарни и данъчни проверки в обектите по сушата работи идеално, няма причина да предполагам, че по морето механизмът ще се издъни. Собствениците на заведения заплащат такса спокойствие на низши кадри в йерархията на контролиращите органи, а понякога и на по-високи чинове. Не си го измислям, заяви го украински кухненски работник в публикация за България в туристически форум. Вместо да изтупат цитирания локал с хастара навън и да открият посочените нарушения, проверяващите се явиха, поканени от собственика заедно с телевизионни екипи не за да документират нарушения, а лично шефът на едно от ведомствата да даде индулгенция на туристическия бос с пряко обръщение в ефир, че обвиненията към обекта са лична вендета на засегнат работник.

При така изградена система за оповестяване и спокойствие мнително смятам, че изловените 247 души са се трудили за работодатели, които не са въвели в обектите си подобна система. Иначе казано - хванали са балъците. По същия начин скептично звучат и данните за полицейски проверки на териториите на ОДМВР в Добрич и Бургас по морето, според които установените случаи на непълнолетни без придружители по морето за целия сезон са 5 (пет). 

Малкият процент брой нарушения на трудовото и данъчното законодателства по морето не са повод за радост, а симптом, че браншът живее двоен живот. Тарикатите в туризма имат свои поклонници (покровители) и докато не бъдат прекъснати емоционалните връзки между двете страни, няма как да очакваме хубави неща в черноморския ни туризъм.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.