380 000 на религиозен туризъм за Голяма Богородица (ТЕМАТА)

380 000 на религиозен туризъм за Голяма Богородица (ТЕМАТА)

Чужденци от православни страни най-често идват за поклонение пред мощи

380 000 души потеглят на религиозен туризъм, за да честват Успение Богородично в някой от храмовете в страната. Това съобщиха за „Монитор“ от Института за анализи и оценки в туризма. Според Регистъра на туристическите атракции на туристическото министерство обектите за религиозен и поклоннически туризъм у нас са 612.

Сред най-предпочитаните дестинации за подобни алтернативни ваканции са Рилският, Бачковският, Дряновският и Троянският манастир. Тълпи от туристи се стичат към втория по-големина манастир у нас, намиращ се в Бачково, именно на 15 август, когато се чества и празникът на храма. Обикновено за литийното шествие пристигат десетки хиляди поклонници, тази година се очаква броят им да намалее с оглед на пандемичната обстановка, коментираха пред „Монитор” от светата обител. Въпреки това обаче

от манастира са взели всички необходими мерки за дезинфекция

и спазване на социална дистанция. Гостите и жителите на селото ще трябва да носят и предпазни маски. Подобни правила ще се спазват и в останалите храмове у нас по време на честванията на Голяма Богородица.

На едва 40 км от Бачково се намира друг религиозен и туристически комплекс, добре познат на всички, запалени по този вид туризъм - Кръстова гора. Там има храм и 12 параклиса, които водят към върха, където се намира чудотворният кръст.

„Очакваме да дойдат между 2000 и 5000 души, тъй като празникът се пада в почивен ден”, обясни отец Серафим от родопската Света гора. Той допълни още, че всяка от иконите ще бъде щателно дезинфекцирана, а за посетителите ще бъде установен режим на влизане в светата обител - ще се допускат само малки групи. Освен българи традиционно

интерес има от страна на сръбски и гръцки туристи,

жителите на Северна Македония също са сред редовните им посетители. Една част от руснаците, украинците и молдовците, дошли на вакация у нас,пък търсят специфични форми на религиозен туризъм – поклонение пред мощи. Такива могат да бъдат видени в редица храмове у нас, един от които е „Св. Георги” в Русе. През 2006 г. от Ватикана в крайдунавския град пристигат мощите на змеебореца, който е и покровител на Русе.

Въпреки засиления интерес към религиозния и поклонническия туризъм у нас, Националният статистически институт (НСИ) не разполага с конкретни данни за посещенията на туристическите обекти.Последната информация, която Министерството на туризма е получило от самите храмове, датира от 2018 г. Според нея

визитите на Рилския манастир са били около 79 000.

Посетилите Боянската църква наброяват 75 000 души, а тези, разгледали Ивановските скални манастири, надхвърлят 14 000. Според експертите от туристическото ведомство религиозният и поклонническият туризъм имат значителен потенциал за развитие както на вътрешния, така и на международните пазари. По думите им засиленият интерес към религиозните забележителности през последните години е в резултат на факта, че в по-голямата си част религиозните обекти са недвижими културни ценности с изключителна стойност за българската история и култура.

Убежище на вярата в Карлуково

Едва на 100 км от столицата миряни могат да открият едно необичайно убежище за своята вяра - скален манастир „Св. Никола” (Глигора), Карлуково. Той значително се различава от храмовете в големите градове – липсват позлатените куполи и дърворезбите. Това, което прави мястото специално, е неговата тайнственост. Скрит в гората, на 149 крачки (стълби) от каменистия път, по който може да се премине с кола, „Св. Никола” е един от слабо известните скални манастири в близост до Луковит. Светата обител е възстановена преди близо 4 години с лични средства на местните жители. На самия вход на храма ни посреща мозаечна икона, изобразяваща неговия светец - покровител свети Никола. Във вътрешността му могат да се разгледат различни фрески, а стените на скалата са осеяни с най-съкровените желания на поклонниците - детски чорапчета, молитви за здраве. Там всеки посетител може да запали свещ и да се помоли или да разгърне страниците на „Книгата на желанията” и да остави своето послание.

Започва ремонтът на пътя за Кръстова гора

Ремонтът на 31 км от път III-861 Югово - Лъки, по който се пътува до едно от най-светите за християните места в Родопите - Кръстова гора започва в събота, съобщи БТА, като цитира информация на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Инвестицията е за около 58 млн. лв. и е от бюджета на пътното ведомство. Третокласният път е единствената пътна връзка на Община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка връзка на областта с Община Баните в Смолянска област. По пътя ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Проектът е разделен на два етапа. В първия е около 14-километровата отсечката до Кръстова гора. На обекта ще се работи с пълна мобилизация като целта е предвидените дейности да завършат до 14 септември - Кръстовден, когато хиляди поклоници от цялата страна и туристи посещават манастирския комплекс "Покров на Пресвета Богородица" и "Св. Троица" в местността Кръстова гора. Във втория етап е останалата част от третокласния път и строителните дейности е предвидено да завършат до края на годината.

Проектът включва ремонт и усилване на съществуващата асфалтобетонова настилка, както и на съоръженията по трасето, укрепване и обезопасяване на скатовете, осигуряване на отводняване, обновяване на всички пътни принадлежности - ограничителни системи, знаци и хоризонтална маркировка. Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Ремонтните дейности ще се извършват от дружеството, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Пловдив, пише в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.