38 млн. лв. е дала държавата през 2018 г. за инвалидни колички, протези и други помощни средства за хората с увреждания. Това отчита социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатско питане.

От тази помощ са се възползвали средно около 8000 души на месец. Данните, предоставени от Агенцията за социално подпомагане сочат, че през 2017 г. са изплатени 52,3 млн. лв.

Разликата от почти 15 млн. лв. се дължи на това, че парите за ноември и декември се изплащат до 31 януари следващата година, разяснява социалният министър.

Както „Монитор“ вече писа, от миналата година държавата отпуска по-малко пари за закупуване на някои медицински изделия за хора с увреждания, заради зачестили злоупотреби от търговци, които ги продавали на пациенти двойно и дори тройно по-скъпо от реалната им цена. Според заповед на социалния министър от 1 юли 2018 г., драстично са отрязани сумите за цифровите слухови апарати, антидекубиталните възглавници и дюшеци. При слуховите апарати тя намалява почти тройно и от 406 лв. стана 150 лв. Причината е, че фирмите, от които могат да се закупуват помощни средства ги вземали за 146 лв., а ги продавали средно за 406 лв. Подобно било положението и с други медицински изделия, при които има отрязване на сумата, обясниха тогава от социалното министерство.

През 2017 г. начислените средства са 52,9 млн. лв. за 222 681 помощни средства за цялата година, а за 2018-а начислените средства са 37,7 млн. лв. за близо 165 000 броя помощни средства, сочат още данните на АСП.

Според Бисер Петков причините за разликата между начислените и изплатените средства се крият в начислени, но неполучени средства през месеците ноември и декември, които по закон се плащат до 31 януари следващата година и се отчитат в годината на изплащане. В начислените средства през януари пък се отчитат отпуснати целеви помощи през месец декември на предходната година.

Данните показват, че броят на фирмите, които набавят медицинските изделия и помощни средства ще се плащат от здравната каса чрез трансфер от здравното министерство. Новите правила трябваше да влязат в сила от 1 януари 2020 г., но на последния Надзорен съвет на НЗОК е взето решение от началото на следващата година касата само да плаща помощните изделия, но хората с увреждания да ги получават по стария ред. Новият механизъм ще започне да работи от 1 юли 2020 г.. Мотивите за гратисния период са, че касата досега не се е занимавала с такава дейност и е необходимо време, за да осигури необходимия компетентен персонал. Целта е медицинските изделия да се предоставят персонално според нуждите на отделния човек, като преценката за това да е от лекар.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В Сливенско пропищяха от пуснат на воля добитък

Пет села на територията на Сливенска област са пропищели от поразиите, дело на пуснати на свобода стада с едър рогат добитък, на тежко е положение в котелското Медвен, призна областния управител Чавдар Божурски.

Вузове обучават оператори на 3D принтери (ТЕМАТА)

Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата влезе в сряда в Държавната комисия по хазарта, която се намира в Центъра по хигиена на столичния бул. „Акад. Иван Гешов“. Преди обяд пред сградата спряха 5-6 патрула на Охранителна полиция и два буса на Спецпрокуратурата.