Снимки

Над 5 млн. тона се очаква да е реколтата от пшеница тази година. Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания 2017. По данни на ведомството около 11 млн. дка са засети с пшеница, а 1,3 млн. дка са заети от ечемик. Тази година се очаква да имаме една добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, подчерта Добрев. Той информира, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите, насрочена за началото на юли.

Около 343 хил. тона е остатъкът от пшеница от миналата година, като се очаква към 30 юни 2017 г. да има налични и 270 хил. т зърно от старата реколта.

Относно ечемика очаква се добивите да достигнат приблизително миналогодишните количества. По думите на Добрев преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 хил. тона, а наличната рапица - 32,6 хил. тона. Освен това има засети и 62 хил. дка ръж, 153 хил. дка тритикале и над 1 650 000 дка маслодайна рапица. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 хил. тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 млн. тона.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.