Снимки

- Г-н Неделчев, вие сте основният отговорник по изпълнението на акция „Зима“. Какви са основните приоритети на КАТ в изпълнението й и на какво ще наблягате при проверките?

- Основно ще се проверява техническото състояние на автомобилите. Изправни ли са светлините, снегопочистващите устройства, отоплителната система. Ще обръщаме и внимание и на това с какви гуми е оборудвана колата. За момента изискването е те да са с над 1,6 мм грайфер, без значение дали са летни или зимни. С въвеждане на промените в Закона за движение по пътищата обаче, когато вече ще бъде въведен и терминът „зимна гума“, ще следим и за това дали автомобилите са с такива в зимния сезон. За момента единствено ще проверяваме големината на претора и дали няма разкъсвания по самата гума, което неминуемо може да доведе до тежки инциденти.

- Каква е санкцията за износена гума?
- Износената гума спада към нарушенията за техническата изправност на автомобила. Там глобата е от 50 до 200 лева, в зависимост от сериозността на нарушението. При констатиране на такива случаи ние съставяме акт и автомобилът се спира от движение до отстраняване на неизправността, в случая износените гуми.

- Това означава ли, че след като бъде глобен, водачът ще трябва да си смени гумите, за да бъде пусната отново колата му в движение?
- Да, точно така. След като оборудва колата си с гуми, отговарящи на изискванията, то той отново ще може да шофира автомобила си.

- Има ли достатъчно технически средства?

- Да, има. Всеки един екип на Пътна полиция е оборудван с такъв уред.

- Много шофьори пренебрегват течността за чистачки. Каква е глобата при липсата на такава и има ли изобщо глоба?

- Има, но тя е минимална, тъй като това спада в групата на дребните нарушения. Основно се санкционират с фишове на място. Техният размер е до 20 лева. Рядко обаче се пишат глоби на шофьори за липсата на такава течност.

- Наскоро стана ясно, че събираемостта на глобите от КАТ в страната е едва 30%. Плащат ли си наказанията шофьорите, които санкционирате?

- Наблюдението ни е, че вече започнаха да се заплащат глобите, наложени с актове и фишове. Процентът започна да се увеличава.
- При представянето на акцията беше съобщено, че в рамките й ще се проверяват пешеходците и дори велосипедистите. Каква е целта на това?

- Да, велосипедистите също ще бъдат проверявани. Ще обърнем внимание на тяхното поведение като участници в пътното движение и движението им по пътното платно. Те трябва да използват велоалеите, където ги има, а където ги няма - да се движат в най-дясната част на платното. Също така при управлението на велосипедите си те трябва да са със светлоотразителни жилетки, тъй като се забелязват по-добре от останалите участници в движението. Те са от групата на уязвимите участници. Пешеходците са вторият етап на акцията „Зима“. Също ще им бъде обърнато основно внимание. Ще следим дали пресичат на определените за това места – пешеходните пътеки, или притичват по платното и създават предпоставки за инциденти. Екипи ще гледат и дали не се появяват внезапно на пътното платно. Нашият апел към пешеходците е да са особено внимателни през зимата. Хубаво е обаче в тази част на годината и особено когато е тъмно, те да бъдат облечени с по-светли дрехи, за да се забелязват по-добре. Защото малко от дрехите имат светлоотразителни елементи.

- Ще се глобяват ли пешеходци и велосипедисти?

- Да, в етапите, в които ще се обърне внимание на тях, ще бъдат глобявани, ако са констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата. При тях глобите стигат до 50 лева.

- Подготвен ли е столичният шофьор за зимата?

- Наблюдението ни е, че водачите вече се подготвят за зимата все по-рано. Миналата година за целия период на проведената акция имахме установени 263 нарушения по техническото състояние. Надяваме се тази година да са по-малко.

- Какви са били най-честите нарушения?

- Основните нарушения бяха при светлините на автомобилите. Тогава в 19 от случаите съставихме актове.

- Преди години беше въведена наредба, според която водачите с неплатени актове ще се разделят с книжките си направо на пътя, докато не платят глобите си към КАТ. Действа ли още това?

- Точно така. Работи се по тази наредба. Според Закона за движение по пътищата водачът трябва да изпълни задължението си да заплати глобите. При неплатени глоби се отнема временно книжката до заплащането им.

- Колко такива случаи има на ден?

- Мога да ви кажа, че за това нещо се отнемат по около 7-8 свидетелства на ден. Щом направим справка чрез таблетите, с които са оборудвани полицаите, или чрез дежурната част на отдел „Пътна полиция“ и видим, че шофьорът има неплатени актове, тогава му взимаме книжката. Системите са свързани и няма как да има неплатен акт и той да не излезе при справка. Всичко в системата се вижда и на таблета.

- Ползотворна ли е акция „Зима“?

- Да, провеждането на такива кампании за безопасност, при които има засилен контрол на пътното движение, винаги дава резултат. Целта е да окажем влияние върху поведението на водачите на моторни превозни средства. Крайно време е да осъзнаят, че Законът за движение по пътищата трябва да се спазва с цел намаляване на тежките пътно-транспортни инциденти и на броя на ранените и убитите в тях. Провеждането на такива акции има ефект, тъй като, както ви споменах, водачите вече от рано си оборудват автомобилите, проверяват тяхното техническо състояние. Също така има кампании за безплатни прегледи по сервизите. Информацията ни е, че доста хора преминават през тях, за да си направят преглед на колите.

- Проверките ще се извършват само на определени места или ще са и на случаен принцип?

- Проверките ще са на определени точки в столицата. Там ще има екипи, които ще работят конкретно по акция „Зима“, но всеки един екип на Пътна полиция ще извършва проверка за техническото състояние на автомобила и оборудван ли е с гуми, които да отговарят на изискванията дори при рутинни проверки.

- До кога ще продължи акцията?

- До края на месеца. Както ви казах, ще бъде на три етапа. Първият етап ще е от 1-11 ноември, като ще се наблегне на проверки на велосипедистите, в същото време ще се контролират и спират автомобили, за да се извършва проверка. Вторият етап е от 11 до 20 ноември. Там основно внимание ще обърнем на пешеходците. И третият етап е от 20 до 30 ноември, където основно ще се контролират МПС-тата. Като в първите няколко дни при констатиране на някакви нередности по автомобила, водачите ще бъдат предупреждавани да ги отстранят. От средата на месеца ще бъдат и санкционирани.

 

Визитка:

Роден е на 30 юли 1974 г. в София

Завършил е Академията на МВР, специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“

В системата на МВР е от 1995 година

 

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.