270 лозари у нас отглеждат био винено грозде

Изнасяме 62 млн. л за Полша, Румъния и Русия

270 лозари у нас отглеждат био винено грозде

10 са избите бутилиращи специалната напитка

270 лозари у нас отглеждат винени сортове по изискванията на биоземеделието без да използват химикали или са процес на регистрация, съобщиха за „Монитор” от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Данните на ведомството сочат още, че регистрираните площи с винени лозя за биологично производство са над с такива сортове у нас са над 2250 ха. Двойно повече през миналата година са били тези в процес на преход.

Производителите на сертифицирани биовина към момента са повече от 10 изби и броят им постоянно се увеличава, каза изп. директор на ИАЛВ Красимир Коев. Той прогнозира, че в следващите 2 до 5 години

 

броят на биологичните винарски фирми ще се удвои

 

Според него при българските лозари и винари има стремеж към защитените географски указания.

Проф. Мартин Банов, зам.-директор на Института по почвознание "Никола Пушкаров", информира, че международният проект за био вино, в който България участва редом със страни като Франция, Италия, Испания, Португалия и Германия е приключил. Професорът отбелязва, че предстои обобщаване на резултатите в доклад, който до края на месеца ще бъде предаден на Европейската комисия за одобрението му.

По време на ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен служебният министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков прогнозира, че се очаква България да изнесе близо 62 млн. л вино предимно за Полша, Румъния и Русия. Засадените площи с

 

винени лозя у нас са близо 60 000 ха

 

като всяка година се увеличават. През 2016 г. се наблюдава ръст в сравнение с предходни години, произведени са 128 милиона литра вино, каза още проф. Бозуков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.