Снимки
 

- Д-р Митев, трагедията с 3-годишния Тошко от село Мокрище, който бе смъртоносно нахапан от домашен питбул, шокира хората. На следващия ден кучето беше вързано в двора, където е станала трагедията. От прокуратурата информираха, че било дадено предписание на собствениците. Какво предвижда то?

- 14 дни ще наблюдаваме кучето да не развие клинични признаци на бяс, тъй като то не е преглеждано периодично от ветеринарен лекар, не е ваксинирано, не е обезпаразитявано, не е регистрирано и т.н. Това е процедурата.

- Вярно ли е, че е намерено преди две години на улицата и оттам е взето за отглеждане в дома на чичото на момченцето?

  • Така твърдят хората, които го отглеждат. Казват, че го намерили, прибрали го и го отглеждали като домашно куче. Само че не са си изпълнили задълженията по закон.

- Ще бъдат ли санкционирани?

- Да. Те бяха задържани в Районното управление на МВР в Пазарджик. Става въпрос за лелята на детето - Атанаска, мъжът, с когото живее на семейна начала - Димитър, и бащата на починалото детенце Стефан. След като излязат от ареста, ще бъдат санкционирани и за това, че са нарушили разпоредбите на закона.

- Каква ще е глобата?

  • Нека да се направи преписката за случая, да се състави акт за установено административно нарушение и след това ще говорим конкретно.

- Вие бяхте на мястото на инцидента. Заявихте, че раните на детето са били несъвместими с живота. Не е ли имало все пак шанс детето да оцелее?

- Раните бяха локализирани в областта на шията и главата. Детето не е имало никакъв шанс. Хората са извикали линейка и са се обадили на телефона за спешни повиквания 112, както е редно. Колегите са отишли на мястото, но детето не е имало никакъв шанс за преживяване на подобна травма. В състоянието, в което са го намерили, нищо не е могло да се направи.

- Всъщност лелята го е намерила, нали така?

- Да.

- И тя ли ще бъде подведена под отговорност, защото има вероятност прокуратурата да поиска 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“ само за Димитър. Това е мъжът й, който във фаталния ден не е бил в къщата… Той ли е истинският собственик на питбула ?

- Нямаме никаква информация за собственика на питбула, тъй като кучето не е чипирано и в нашата информационна система не са въвеждани данни за собственост. Реално в информационната система такова куче не съществува, за да можем да изземем данни за собственика.

- Имах възможност да направя снимка на питбула, който беше вързан в двора на къщата в село Мокрище. Кучето изглеждаше като зашеметено. Било ли е упоявано с нещо след инцидента?

- Не, кучето не е било упоявано с нищо. Що се отнася до това дали питбулът е агресивен или не, ще бъде подложен на експертиза. Тя ще бъде възложена от разследващия полицай в рамките на образуваното досъдебно производство. По него ще бъдат ангажирани специалисти и ветеринарни лекари, които се занимават с този вид животни - това са кинолози.

- Областната дирекция контролира ли по някакъв начин кучетата, които се отглеждат за боеве?

  • В това отношение Пазарджик може да се приеме за изключение. В Областната дирекция по безопасност на храните до този момент не сме имали сигнал за организирани боеве с кучета на територията на областта. За питбула в Мокрище също няма следи, които да сочат, че то е било използвано с такава цел. Това е регламентирано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и е категорично забранено използването на животни за такива организирани боеве.

 

- Преди време имаше опити за нерегламентирани продажби на животни. Има ли сигнали за подобни пазари из областта и сега?

- Да, имаше един случай в ромския квартал “Изток“, който касаеше хуманното отношение към животните и тази практика там е преустановена. В Пазарджик и областта нямаме регламентиран пазар за търговия с животни. По този въпрос имаме пълно разбиране от страна на Община Пазарджик пазарът в село Черногорово да бъде регламентиран и инвестициите, които са необходими, да бъдат направени. Имаме пълно разбиране от ръководството на общината и това нещо ще се изпълни. Ще има и ограда, остава да се коригират много малко неща. По този начин ще осигурим по-добри условия за животните и ще изпълняваме регламента за хуманно отношение. Ще има и ветеринарен лекар, който ще проверява здравното им състояние и т.н. и така нещата ще бъдат регулирани. Не може голяма област като Пазарджишка да няма регламентиран пазар за животни, където всичко да бъде съгласно закона.

- Какво предприемате спрямо безстопанствените животни - напр. конете, които се срещат ежедневно по улиците? Имаше такива случаи по пътя за курорта „Св. Константин“ , Цигов чарк, в Пещера, Батак, Панагюрски колонии…

  • За справяне с проблема съвместно много добре работим с общините Пазарджик, Пещера, Батак и Ракитово. Разпоредил съм на ветеринарните лекари на съответните общини да извършат и те извършиха проверки в животновъдните обекти, в които има коне, за да се установи за какъв тип отглеждане става въпрос. Т.е. имат ли пастир, кой ги пасе, или нямат, кога се прибират и т.н. Другото нещо по отношение на животните, които не са чипирани и не може да се установи собственост, е да бъдат заловени и прибрани. Това го правим съвместно с общинските власти. Наш ветеринарен лекар отива и проверява дали има чип, т.е. да може да се провери в системата дали са собственост на някой и тогава поведението е различно. Ако животното е с чип и собственика е известен, му съставяме акт за установяване на административно нарушение за това, че е оставил животното без надзор. В случаите, когато в системата няма информация, в част от случаите общината изчаква, като осигурява на животното подходящо помещение, храна и вода за няколко дни, докато собствениците се появят и докажат, че животното е тяхно. Съгласно законовата процедура им се пише акт. Така беше и със задържаните коне в село Панагюрски колонии, община Панагюрище. Тогава установихме, че животните идват от ферма в гр. Златица. Когато собственикът бе установен, го санкционирахме. Разчитаме изцяло на подкрепа от общините и я получаваме. Във Велинград имаше случаи, в които коне, оставени без надзор, обикаляха централната част на града, в пешеходната зона. По същия начин процедираме и с тях. Остана проблем - имаше преписка отново с глоба за собственик на безстопанствен кон. Човекът беше санкциониран за това, че животното беше влязло в частна нива и бе унищожило продукцията на стопанина на имота.

  • - Съвместно с полицията и НАП правихте проверки в детските заведения. Има ли фрапиращи нарушения?

  • Наложени са санкции за всички нарушения, констатирани по Закона за храните. Обикновено най-често срещаните са липса на етикети, изтекъл срок на годност, начин на съхранение на продуктите. По принцип нарушенията не са много, но все пак касаят здравето на децата. Затова и там сме безкомпромисни. Проверяваме детските градини, ясли, столове в училищата и др. обекти, в които се осигурява хранене. Една част от учебните заведения са на кетъринг и храната се приготвя в кухня-майка.

 

Визитка:

Роден е в Свиленград

Завършил е „Медицина“ през 1982 г. във ВМИ-Пловдив

Започнал е работа по разпределение като участъков лекар в с. Ветрен дол, област Пазарджик

Има 35 г. стаж като лекар

От 2000 до 2009 г. бе директор на Многопрофилна болница за активно лечение-АД-Пазарджик

От 2013 г. досега оглавява Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.