Срещат се ловец и рибар. Риболовецът се хвали:

- Хванах толкова голяма риба, че от опашката й направих метла и жената още мете къщата.

Ловецът:

- Аз пък отидох на лов и застрелях един елен и не щеш ли се показа горският. За да не ме хване, дигнах пушката и го застрелях. Изкопах един трап и таман да го зария, хоп двама цигани. Не ми трябват свидетели - дигнах пушката и ги застрелях. Таман да ги зария, хоп един рейс пионерчета.

- Е, и? - казал риболовецът.

- Намали малко от рибата, щото ще застрелям и пионерчетата – отвърнал ловецът.

Вицовете за ловци и рибари са легендарни. И почти винаги смешни, защото отразяват карикатурно истини. Но никак не е смешно, че много ловджии излизат на излет загрети от алкохол, използват стари пушки или не спазват правилата за боравене с оръжието. Щастлива случайност е, че при това положение убитите при лов са 3-ма през последния сезон, а ранените под 10. Притежаването на оръжие и използването му изисква наистина голяма отговорност, наистина дисциплина и безупречно спазване на правилата. Те са създадени, за да предпазят самите ловци от сакатлъци. Ловът съществува откакто човекът е тръгнал на два крака и е в неговата природа, особено в мъжката – да докаже себе си и да осигури храна. Може би затова и болшинството от ловците са мъже. Сега те не ловуват за прехрана, а за удоволствие и за откровено перчене. Да се поразтъпчат далеч от жените си, да се изфукат един пред друг, да пийнат и хапнат в мъжка компания, където на воля да си дърдорят за коли, жени и улов. Имам няколко познати, които имат ловни къщички, отделно от семейните вили, и в тях влагат не само средства, но и душите си. За да създадат „светая светих“ за почивка след лов на дружинката. Няма лошо, щом могат да си го позволят. Ловът е хоби и страст. Но не по-малко и отговорност за собствения живот и този на другите, а това не е силата на част от ловците. В противен случай всеки от тях щеше да се движи с напълно изрядна пушка, напълно трезв, със спуснат предпазител на оръжието и т.н. Ето затова лично аз никога не бих станала ловец – защото няма да имам минута спокойствие, че някой пийнал, невнимателен или недобре виждащ колега няма да ме гръмне вместо дивеч в храстите. Просто човек трябва да има абсолютно доверие на всички в ловната дружинка, с която е на излет. Сложна работа!

Има и друг един анекдот, подходящ за коментар по проблема: Един ловец отишъл в гората на лов. Чака, чака и по едно време вижда една мечка срещу него. Стреля той с пушката, но не уцелва. Стреля пак - същото. Накрая му свършили патроните, обаче мечката се приближава. Ловецът хвърлил пушката и казал: „А, мен кво ме интересува. Аз съм за гъби“.

Така че не казвам обичайното „Наслука“ на ловците, а им пожелавам да бъдат внимателни и много отговорни какви ги вършат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.