Снимки

Падат лимитите в болниците и ограниченията за лекари и пациенти. Това съобщи шефката на дирекция „Бюджет и финанси“ в НЗОК Ганка Аврамова. Промяната влиза в сила от 1 април с новия национален рамков договор. Отпадането на лимитите обаче не означава, че лечебните заведения ще могат да харчат безконтролно. Ограничения ще има в бюджетите на районните здравни каси. Шефовете им ще имат задачата да управляват средствата и да ги разпределят между болниците в съответните райони.

В болниците пък ще има внезапни и чести проверки.


 

Касата първо ще проверя, а после ще плаща


 

обясни Аврамова. Тя добави, че контрольори ще инспектират лечебните заведения всеки месец и на болниците ще се плаща чак след проверка на месечния отчет и след констативен протокол. В момента проверките са съобразени с график на районните здравни каси, в който обаче няма строга периодичност. НЗОК ще увеличи и контрольорите, като пусне всички свои квалифицирани служители да правят проверки в болниците.

Идеята е с тези мерки НЗОК е се опита да ограничи изтичането на средства от публичния здравен фонд.

Както „Монитор“ вече писа бюджетът на НЗОК за 2016 година е 3,204 млрд. лв. ,което е


 

със 129 млн. лв. повече от 2015 година


 

20 млн. лв. повече се отпускат и за Спешна помощ. „За първи път успяхме да договорим и през Наредба 10 за лекарствените продукти фармацевтичните фирми да възстановяват през 2015 година между 43 и 45 млн. в бюджета на касата, а през 2016 година сумата е по-голяма – това са средства, които ще отидат за здравеопазване”, коментира от своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ. Той добави,че в понеделник са започнали преговорите с БЛС и НЗОК по националния рамков договор. След неговото валидиране и след разблокиране на резерва, който е 300 млн. лв. ще може да се гарантира да няма лимити в основния пакет. Като се раздели основния пакет на базов и допълнителен, хората да могат да си менажират пациентите по допълнителния пакет, поясни д-р Шарков.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.