Снимки

Брутален вторичен грабеж на активи, закупени с пари от КТБ, извършва и в момента банкерът-беглец Цветан Василев, разкриха в анализ синдиците на обявения в несъстоятелност трезор. Документът, публикуван на страницата на фалираната банка, показва, че след като вече веднъж наля в джобовете си между 3,5 и 4 млрд. лева, отмъкнати от КТБ под формата на необезпечени кредити към свързани с него фирми, в момента Цветан Василев и негови подставени лица продължават да жилят трезора с финансови машинации в опит да отмъкнат 13 фирми и групи компании, финансирани от банката с близо милиард. „Срещу длъжниците на КТБ, които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, синдикът е предприел всички допустими от закона действия с цел възстановяване на отпуснатите от банката кредити. Въпреки предприетите действия някои длъжници на КТБ освен че не погасяват доброволно своите задължения към банката, са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица и създаване на фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват действията на трезора по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността“, пишат синдиците. Те посочват също, че в арсенала на подставените лица, чрез които Василев продължава да се опитва да ужили КТБ, са не само рокади в ръководствата на фирми, свързани с въпросните дружества, щедро кредитирани от трезора, но и учредяване на фиктивни залози и ипотеки и последваща препродажба на активи в ущърб на кредиторите на трезора. А именно – на държавата, която в момента се води най-големият кредитор на фалираната от Василев банка, и на вложителите в КТБ, чиито депозити са опразнени, за да отидат парите в джоба на мустакатия банкер и на лицата от обкръжението му.

Един от най-фрапиращите случаи на измъкване на активи, които трябва да са част от владенията на банката, е с Русенската корабостроителница. Дружеството е сред най-щедро финсираните от трезора фирми, като благодарение на серия от прехвърляния на активите му от една компания в друга в компанията са налети над 120 млн. лв. Залогът, вписан в полза на КТБ, срещу солидното кредитиране, е в размер на едва около 33 млн. лв.Дори и тези пари обаче няма да влязат по сметките на обраната от Василев и аверите му банка, тъй като след серия от машинации машини, оценени за 16,8 млн. лв. са били продадени за около 200 бона на новосъздадена фирма, става ясно от анализа, публикуван от синдиците на КТБ. Любопитна подробност е, че дружеството купувач - „Фабриа“ ЕООД е регистрирано в „Бизнеспарт София“ - перлата на семейния приятел на разградския олигарх Иво Прокопиев – доскорошния президент Росен Плевнелиев. След като напусна президентския пост, самият Плевенелиев също получи офис там. Собственик на „Фабриа“ пък е 25-годишен младеж с бедна бизнес история. В същото време

останалото оборудване на корабостроителницата е отдадено под наем

от последната фирма собственик на активите на предишната срещу 48 000 лв. за 2 години, т.е. срещу месечен наем от 2000 лв.

Не по-малко абсурдна е ситуацията с друго дружество, щедро финансирано от КТБ във времената, в които ръководството на трезора бе в ръцете на Цветан Василев и хората му – Костенец ХХИ. Със съдействието на бившите вече квестори на банката – Елена Костадинчев и Станимир Лютов, обезпеченията с активи на „Костенец ХХИ“, направени в полза на КТБ заради заемите, получени от дружеството, са вдигнати срещу поредица прихващания. Именно заради подобни действия Костадинчев и Лютов в момента са разследвани от прокуратурата. След освобождаването с тяхна помощ на активите, през октомври 2015 г. „Костенец ХХИ“ е продадено на фирма „Костенец пейпър мил“, създадена 4 дни преди покупката. През септември 2016 г. дружесвото-купувач е заложено в полза на „Българска индустриална и търговска корпорация“ като обезпечение по заем на стойност 2 млн. евро и по договор за цесия на стойност 3 млн. евро. „Българска индустриална и търговска корпорация“ е контролирана от Борислав Сарандев Сарандев, който е в борда на компанията „АСМ инвест“ с едно от най-доверените подставени лица на Цветан Василев – Веселин Бушев.

Сред скандалните машинации, с които аверите на Цветан Василев жилят за пореден път държавата и вложителите в КТБ, отмъквайки авоари, финансирани трезора, е и

продажбата на десетте марки, притежание на „Петрол“АД.

Те са прилапани от ловешкия авер на Василев - „момчето за всичко“ от с. Микре Гриша Ганчев, заедно с бензиностанциите на холдинга и петролните му бази. Историята за „отмъкването“ на марките стартира още през март 2014 г. - т.е. малко преди избухването на аферата „КТБ“, когато „Петрол“ залага всичките си 10 търговски марки пред „Кристъл асет мениджмънт“. Именно през това дружество Гриша Ганчев в последствие прилапа активите на холдинга. През май 2015 г., макар „Кристъл асет мениджмънт“ да е втори по ред заложен кредитор на „Петрол“ - първи е КТБ, зад гърба на банката дружеството, контролирано от Ганчев, продава търговските марки на друга фирма. Това е „Прима консулт индъстри“ - собственост на 66-годишния пенсионер Чавдар Йорданов. И докато Йорданов е неизвестен в бизнессредите, не така стоят нещата с дъщеря му. Росица Йорданова е съдружник и управител в над 10 дружества от групата „Литекс“ на ловешкия авер на Василев Гриша Ганчев.

Длъжник се вписва като кредитор и докопва пуснат на търг имот

 

Скандална е историята и на друг от солидните длъжници на КТБ - „Симпролит-БГ" АД.

Дружеството има 2 кредита на обща стойност 6,7 млн. евро. Като обезпечение е вписало в полза на банката ипотека на производствен терен в село Крупник, община Симитли, с площ 4957 дка и поземлен имот "Завод за производство на бетонови изделия и КПП". След като „Симпролит“ спира да плаща задълженията си към банката, е стартирана процедура по продажба на търг на заложения имот. Междувременно се появява друга фирма - "Б&В Лийгълконсулт" ООД, която също се вписва като кредитор на „Симпролит“ и получава право да участва в търга за имота. През юли 2016 последното дружество става собственик на терена, без да плаща нито стотинка за него, тъй като се приспада задължението, което „Симпролит“ има към нея. Любопитна подробност е, че двете дружества са пряко свързвани. От анализа на синдиците става ясно, че управителят на "Б&В Лийгълконсулт" ООД Люба Борисова Осеярска участва като член на съвета на директорите в дружествата "Био Доспат" АД и "Съни-Тера 2007" АД, в които изпълнителен директор е Кирил Борисов Анзов, който от своя страна е изпълнителен директор и на длъжника "Симпролит-БГ" АД. Заради тези връзки, синдиците смятат, че най-вероятно са проведени „координирани действия от посочените лица, представляващи длъжника "Симпролит-БГ" АД и определеното за купувач при публичната продан дружество "Б&В Лийгълконсулт" ООД, целящи да осуетят удовлетворяването на КТБ АД (н)“. Самият Кирил Анзов е свързан с половин дузина фирми, финансирани щедро от фалирания трезор и се счита за част от близкото обкръжение на Цветан Василев.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.