Снимки

Възпитателка в Центъра за деца с увреждания в Шумен обижда и бие с яки шамари по врата и гърба дете със свалени гащи и вдигнати ръце, което е настанено там, гръмна интернет.

Тайно направен запис в центъра за настаняване от семеен тип за деца с умствени увреждания с нелепото име "Слънчево детство" извади на показ насилие над възпитаници от страна на персонала. Според действащи и бивши служители на центъра боят и вербалната агресия са редовна практика в центъра. Там са настанени 14 деца с различна степен на умствена изостаналост, докарани уж за тяхно добро и за деинституционализиране на детската грижа, както се нарича по на европейски език разселването на сираци и психично болни деца.
15-секундният аудиоклип се появи във фейсбук в неделя следобед. Чуват се гласовете на доловимо разбесняла се жена и на уплашено дете. "Ясно ли ти е, ще те убия тебе! (детски глас пищи: чакай, чакай) Няма да те чакам, животно. Ще те убия. Разбра ли ме. Напоследък си станал невъзможен, качихте ми се на главите отгоре! Тука прав! Ставай прав!".
"Дано изродката да се е познала и поне малко да се почувства виновна -гад мръснааааа!" - написала е под едно от споделянията на клипа Венета Анастасова, бивша възпитателка в центъра в кв. "Тракия". Нейната колежка Велислава Францова обаче е категорична и посочва поименно - гласът е на възпитателката Деница Атанасова.  Разпознават го и други сегашни и бивши работници на "Слънчево детство". Оказва се, че детето, което пищи е 14-годишният Венцислав, момче с умствена изостаналост. 
Лош слух проявява единствено управителят на центъра Марина Андонова. Андонова хладнокръвно отрича за подобен инцидент при нея. "Гласът не е на Деница Атанасова, не е и на никой от персонала, и дете няма с такъв глас." - казва пред микрофоните без да й мигне окото шефката на "Слънчево детство". 30 минути по-късно обаче завесата пада - пред репортери застава жената, направила записа Хюлия Арон, детегледач в комплекса. Записаният инцидент е станал на 6 юли докато Хюлия и Деница си сдавали смяната. Малко преди това Венцислав, който бил клептоман отмъкнал и скрил телефона на възпитателката. Тя побесняла, хванала го в коридора и започнала да го налага с плесници и с ругатни. "Тогава реших да направя тайно запис, защото иначе никой можеше да не ми повярва, защото съм пуснала жалба до кмета за атмосферата в центъра още на 20 юни" - разказа Арон. Признава с половин уста, че като не се е намесила да спаси от агресията на колежката си момчето, е станала неин съучастник. Точно на следващия ден дошла комисия от пет институции да проверява жалбата й за нередности в центъра. Предложила на проверяващите да им даде и записа, но й казали, че няма нужда.
"Нещата не се правят така. Този клип е излязъл от персонала. Трябвало е да се обадят на мен и на ръководителя на услугата. Но има и гореща линия към Агенция за закрила на детето. Това е първата законова стъпка, която е трябвало да се направи." - коментира заместник-кметът на Шумен по социалните дейности и здравеопазването д-р Светлана Маркова.  Тя призна, че в центъра има натрупани конфликтни ситуации в годините назад  и това е било констатирано при проверката миналия четвъртък. Със самия запис тя се запознала в понеделник сутринта. "Сигнализираме полиция, прокуратура и агенция за закрила на детето." - обясни заместник-кметът. До изясняване на случая шефката на "Слънчево детство" Марина Андонова и авторката на клипа Хюлия Арон излизат в отпуска. Деница Атанасова, за която се твърди, че е главен участник в клипчето в понеделник си беше на работа.

Центърът е бил разследван и за бой над друго момиче – на 19 години, което е било бито по дупето със свалени гащи.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.