Снимки

Мъртва риба зарина плажа в местността Аркутино край Приморско. На измрелите риби се натъкнали летовници, които подали сигнал на спешния телефон 112. На място веднага е била извършена проверка, която е установила, че няма никакво замърсяване, съобщиха от Басейнова дирекция. След инспекцията на РИОСВ-Бургас и Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда, мистерията е разплетена. Оказало се, че мъртвите екземпляри от вида каракуда са загинали от липса на кислород, причинена от цъфтежа на водорасли и водна леща. "На място са отчетени 22,3°С температура на водата и много ниско съдържание на разтворен кислород - 0.69 мг/л, при норма от 6.00 мг/л., което е причина за измирането на рибата", казаха от Басейнова дирекция. От РИОСВ Бургас гарантираха, че е извършена щателна проверка в района. Инспекторите са обходили участък с дължина около 30 метра - от моста над канала, който свързва блатото-лагуна „Аркутино“ с Черно море до брега. "Няма изтичане на води към морето, в тази си част каналът е пресъхнал. Сред обраствания с водна леща са наблюдавани мъртви риби. Те са с приблизително еднакви размери от един и същ вид – каракуда. Не е констатирана специфична миризма на битово-фекални или на отпадъчни води. При огледа на морския бряг и прилежащата територия не са открити нерегламентирани зауствания и изтичане на води, в това число отпадъчни", твърдят инспекторите.

На морския бряг и пясъчната ивица не са открити и разливи на нефтопродукти, нито друго замърсяване от брегови източници. На концесионера на плажа „Главболгарстрой“ ЕАД, е дадено предписание да почисти ивицата от мъртвата риба в срок до 20 юни 2017г. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.