371 тежки катастрофи са станали през първите шест месеца на тази година в пловдивско. Жертвите са 27, а други 476 човека са били с различни наранявания. В сравнение със същия период на предходната година се отчита намаление на броя на тежките катастрофи с 67, на загиналите с един и на ранените с 98. Това стана ясно по време на двудневен семинар в Пловдив, иницииран от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

За същия период на годината регистрираните катастрофи с материални щети са 874, което е с 256 по-малко от първото полугодие на миналата година. Цифрите са под средните стойности за 5 и 10-годишен период за страната, като по-малко катастрофи е имало само през 2011г., а по-малко загинали – през 2010, 2013 и 2017г.

 „Сериозно намаляване на пътния травматизъм се наблюдава след пускане в експлоатация на новия път между Пловдив и Асеновград, но остава тревожнатастатистикатаголям брой инциденти да настъпват в градски условия, затова ще изискваме още инфраструктурни решения от общините“, каза Малина Крумова, председател на държавната агенция. Според статистиката на МВР, катастрофите са съсредоточени в активната част от денонощието, като най-много инциденти с пострадали лица възникват между 18 и 19 ч.

Тежките пътнотранспортни произшествия на територията на област Пловдив са намалели със 100 през първите 7 месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това, в региона са регистрирани най-много пътни инциденти като средно на всеки 8 катастрофи в България, една е на територията на местното ОДМВР. „Търсим възможност за изграждане на полигон и автомобилна писта”, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров. По думите му едно подобно съоръжение би подобрило както подготовката на младите водачи, така и ще бъде място за безопасно увеличаване на скоростта, вместо това да се случва по булевардите на града. Димитров се ангажира и областната комисия по безопасност на движението да заседава на всеки три месеца, а на всяка среща да се набелязват мерки с конкретни срокове, които ще бъдат обект на постоянен мониторинг. Община Пловдив е инициирала подмяна и поставяне на осветление на пешеходните пътеки и в зоните в близост до училища и детски градини, които ще бъдат завършени до началото на есента. През първото шестмесечие на 2019г. служители на ОДМВР – Пловдив са констатирали над 66 000 нарушения на Закона за движение по пътя. В сравнение със същия период на 2018г. броят на установените нарушения е с близо 15 хил. повече, а основна част от тях са за движение с превишена скорост.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пет села на протест срещу кариера в Родопите

Жители на пет села от родопската яка в пловдивска област се вдигнаха за пореден път на протест срещу кариера за добив на инертни материали над село Белащица. Хората се събраха пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив, за да изразят несъгласието си с думи на новоизбрания кмет Павел Михайлов, който бе казал, че щял да бъде медиатор между инвеститора и населението.

Деца и полицаи с флашмоб срещу тормоза в училище

Деца, психолози и полицаи от Пловдив се включиха с флашмоб срещу насилието в училище. Така те отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училищата, съобщиха от полицията в Пловдив.